Potraviny živočišného původu z Brazílie se musí testovat, přikázal stát

Veterináři nařídili, aby provozovatelé potravinářských podniků, kteří přijmou potraviny živočišného původu z Brazílie, je nechali otestovat v akreditované laboratoři na salmonelu. Jinak jim bude hrozit až dvoumilionová pokuta. Opatření bude platit od úterý 9. května. Na trh by se tak nemělo dostat brazilské maso před testem. Jde i o import zboží z jiných členských států Evropské unie brazilského původu. Informaci o mimořádném veterinárním opatření poskytlo ministerstvo zemědělství. Agrární i potravinářská komora rozhodnutí státu uvítaly.

„Rozhodl jsem se po diskusi s kolegy ze Státní veterinární správy přistoupit k tomuto naprosto mimořádnému opatření jako první stát Evropské unie,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Cílem je podle něj ochrana zdraví českých spotřebitelů.

Potravináři budou mít také povinnost oznámit potraviny z Brazílie Státní veterinární správě (SVS) a vyplnit formulář na webu. Potraviny pak budou moci vypustit na trh až po obdržení vyhovujících laboratorních výsledcích.

Stát tak reaguje na opakované nálezy bakterií salmonel v brazilském kuřecím mase. Veterináři aktuálně stahují z trhu dalších pět tun solených kuřecích prsních řízků původem z Brazílie. Objevili v nich salmonelu, prodával je Bidfood. 

„Necelých 400 kilogramů produktu SVS pozastavila již při odběru vzorku a zakázala polotovar uvádět do prodeje, dokud nebude mít k dispozici výsledek vyšetření. Zbytek zásilky nyní stahuje z trhu a vrátí ho zpět odesílateli do Nizozemí nebo nařídí likvidaci. Příjemci hrozí až padesátimilionová pokuta,“ uvedlo ministerstvo.

Veterináři již předevčírem přikázali stáhnout 30 tun kuřecích řízků z Brazílie, maso se dostalo i do vojenského stravovacího zařízení. Podle ministerstva je závadnost brazilského masa častá.

Drůběží maso
Zdroj: ČTK/AP/Joerg Sarbach

Do konce dubna provedla SVS přibližně 90 kontrol, při kterých prověřila, pozastavila a laboratorně vyšetřila 200 šarží. Osm procent kontrolovaných brazilských potravin obsahovalo salmonely.

Agrární komora zásah resortu vítá

„Tento krok ministerstva jednoznačně vítáme, protože intenzivní kontroly dovozů, u kterých není garance jakosti a zdravotní nezávadnosti, jsou jedním z účinných opatření, které ochrání jak našeho spotřebitele, tak umožní uplatnit tuzemskou produkci, a to zvláště u komodit, které jsme schopni plnohodnotně vyrobit a zajistit vlastní soběstačnost,“ řekl prezident agrární komory Zdeněk Jandejsek.

Podle prezidenta potravinářské komory Miroslava Tomana komora již od prvního výskytu na závadné brazilské maso upozornila, že se ČR nemůže spoléhat na dozorové orgány starých členských zemí Evropské unie.

„Jedinou možností pro zabezpečení zdravotně-nezávadných potravin na našem trhu je opětovná kontrola našimi dozorovými orgány. Podobně bychom ale měli postupovat i u ostatních zemí původu, pakliže budou zjištěny opakovaně dovozy zdravotně-závadných nebo nebezpečných produktů z těchto destinací,“ dodal Toman.

V Brazílii padla šedesátka obvinění

Brazilské úřady obvinily místní zpracovatele a vývozce masa, že léta prodávali zkažené hovězí a drůbeží maso a upláceli kvůli tomu místní hygieniky i politiky. Tamní federální policie obvinila v souvislosti s prodeji zkaženého masa a uplácením politiků a hygieniků 63 lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Bakterie salmonely vyvolávají průjmové onemocnění salmonelózu. Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. Nákaza se přenáší potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny. Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

Vloni bylo do Česka z Brazílie přímo dovezeno 1163 tun drůbežího masa. Hovězí nebylo napřímo z Brazílie v posledních dvou letech dovezeno žádné. „Přesto se pochopitelně maso od brazilských producentů na českém trhu objevuje prostřednictvím obchodování se subjekty z jiných členských zemí EU. Dle statistiky zahraničního obchodu Českého statistického úřadu pocházelo z Brazílie v loňském roce necelých 800 tun hovězího a 6000 tun drůbežího masa dovezeného na český trh,“ uvedl už dříve za Státní veterinární správu Petr Majer.