Zájemců o zkrácené směny přibývá. Řadě firem se ale do částečných úvazků nechce

Události ČT: České firmy a zkrácený úvazek (zdroj: ČT24)

Velká část firem nechce zaměstnávat lidi na částečné úvazky, přestože pracovníků hledajících zkrácené směny pořád přibývá. Teď zákon přiznává částečný úvazek tomu, kdo se stará o dítě mladší patnácti let. Ne vždy ale zaměstnavatelé žádostem vycházejí vstříc, což má řešit novela zákoníku práce.

Po práci na zkrácený úvazek se ptá čím dál víc lidí. Podle Annonce byla poptávka mezi nezaměstnanými po plném pracovním úvazku v období mezi říjnem 2016 a březnem 2017 zhruba poloviční. Třetina lidí naopak chtěla částečný úvazek.

Poptávka po pracovním poměru
Zdroj: ČT24

„Zaměstnavatelé ještě stále nehodlají akceptovat, že proto, aby získali zaměstnance, budou muset ustupovat ze svých nároků. To znamená raději vzít dva zaměstnance na částečný úvazek, protože se nedaří sehnat někoho na úvazek plný,“ uvedla výkonná ředitelka Annonce Lenka Černá. Tento typ úvazků funguje v administrativě, uplatnění má například i v obchodech.

Vážné provozní důvody proti částečnému úvazku by možná musel v budoucnu zaměstnavatel určit

Novela zákoníku práce by teď měla řešit i situaci, kdy zaměstnavatelé nevycházejí vstříc žádostem lidí, kteří se starají o dítě do patnácti let a kterým zákon částečný úvazek přiznává. „Zaměstnavatel nemusí tomuto přání vyhovět, pokud tomu brání takzvané vážné provozní důvody,“ vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová (ČSSD).

Novelou zákoníku práce chtějí určit, aby zaměstnavatel musel závažné provozní důvody jasně písemně definovat. „Doteď to řada zaměstnavatelů zneužívala,“ míní Marksová. Vše by pak mohla prošetřovat inspekce práce.

Podle Hospodářské komory by ale firmy měly takto zaměstnávat své lidi samy od sebe, ne že je do toho bude nutit novela zákona. „Není nutná žádná speciální úprava, protože obecná už je. Je to na dohodě. Jak si pravidla zaměstnanci a zaměstnavatelé nastaví, je čistě na nich,“ tvrdí právní expertka komory Markéta Schormová.

V roce 2016 pracovalo v Česku na částečný úvazek podle ministerstva práce a sociální věcí pod pět procent lidí. Zároveň podle personálních agentur nabízí v současnosti částečný úvazek jen asi sedm procent firem.