Němci kupují americkou síť s kávou a pečivem Panera Bread za 7 miliard dolarů

Německá investiční společnost JAB Holdings, která vlastní řetězce Krispy Kreme a Caribou Coffee, koupí síť s kávou a pečivem Panera Bread za 7,2 miliardy dolarů (183 miliard korun). Transakce, s níž si JAB dál rozšiřuje globální impérium kávy, pečiva a snídaňových barů, je dosud největším spojením restauračních sítí ve Spojených státech.

Loni JAB, která je investičním nástrojem německé miliardářské rodiny Reimannů, koupila amerického prodejce koblih a provozovatele kaváren Krispy Kreme za 1,35 miliardy dolarů.

JAB předtím získala mimo jiné předního aktéra na trhu kávy Jacobs Douwe Egberts a loni  koupila za 13,9 miliardy dolarů populárního amerického výrobce kávovarů Keurig Green Mountain, čímž vznikl globální gigant na trhu s kávou.

Skupina se v sérii akvizic snaží vyrovnat se švýcarské potravinářské skupině Nestlé, která je jedničkou na světovém trhu s kávou. 

Panera má v USA zhruba 2000 provozoven a výrazně expanduje. 

Převzetí Panery bude druhou největší akvizicí v oboru restauračních služeb v Severní Americe. Největší takovou transakcí bylo převzetí přední kanadské sítě restaurací s rychlou obsluhou Tim Hortons americkým hamburgerovým řetězcem Burger King v roce 2014 za 11,5 miliardy dolarů.