Domácnosti si za zimní sezonu připlatí. Mrzlo a teplárny zdražovaly

Události: Náklady na topnou sezónu (zdroj: ČT24)

Lidé během nedávno skončené zimy protopili zhruba o desetinu víc než o rok dřív. Může za to hlavně mrazivé počasí, které zasáhlo Česko v průběhu ledna. Nárůst spotřeby pocítí především domácnosti, které jsou napojeny na teplárny nebo topí uhlím. Tam se může promítnout také jeho zdražení a účet poskočit i o pět tisíc.

Zemním plynem topí v Česku přibližně každá čtvrtá domácnost. Kvůli nižším zimním teplotám jim vzrostla spotřeba.

„Jeden stupeň může dělat jeden až dvě terawatthodiny plynu, což se hned projeví,“ uvedl finanční ředitel společnost Innogy Thomas Merker. 

Teplo
Zdroj: ČT24

Například 7. ledna naměřili meteorologové pod mínus 30 stupňů na sedmi stanicích. Lidé tak museli víc topit, a to se promítne do vyúčtování. Navíc někteří dodavatelé i podražili.

Uhelné teplárny navyšovaly ceny, v průměru do dvou procent, uvedl ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor. 

I tak ale uhlí patří stále mezi nejlevnější zdroje energie. Naopak nejvíc zaplatí za teplo lidé, kteří využívají elektřinu. Celkově připadají na vytápění zhruba dvě třetiny veškeré energie, kterou domácnosti během roku spotřebují; zbytek je třeba osvětlení nebo vaření.

Teplo
Zdroj: ČT24