Stávka na berlínských letištích postihne i spoje s Prahou

Pozemní personál berlínských letišť Tegel a Schönefeld ráno vstoupil do pětadvacetihodinové stávky za zvýšení mezd. Kvůli stávce budou v pátek zrušeny čtyři lety mezi Berlínem a Prahou.

Odborový svaz Verdi ohlásil začátek protestu na 04:00, konec je plánován v sobotu kolem 05:00. Stávka přichází v době, kdy se v Berlíně koná největší světový veletrh cestovního ruchu Internationale Turismus Börse Berlin, který loni navštívilo 120 tisíc lidí.

Odborový svaz Verdi již v uplynulých týdnech zorganizoval několik stávek, které si vynutily zrušení více než tři sta letů. Protesty se tehdy dotkly i letů do České republiky a problémy ve spojení mezi Prahou a Berlínem budou i nyní.

Mimo tak je odlet z pražského ruzyňského letiště v 06:30, přílet v 09:40 a navazující odlet v 10:40 a přílet v 18:50. „Je pravděpodobné, že náhradní lety budou zkoordinovány na sobotu, pokud stávka nebude pokračovat i v sobotu, ale to v tuto chvíli my nevíme,“ řekla ČTK mluvčí letiště Marika Janoušková. Bude podle ní záležet na leteckých společnostech a na informacích, jaké získají v Berlíně.

Některé aerolinky lety ruší, jiné varují před zpožděním

Aerolinky Lufthansa oznámily, že z německé metropole zrušily linky do Mnichova a Frankfurtu nad Mohanem. Eurowings kvůli očekávaným problémům vyzval pasažéry, aby se odbavili přes internet. Společnost Air Berlin varovala cestující před zpožděními a rušením letů, předpokládá rozsáhlé komplikace s odbavováním zavazadel. Zatímco Ryanair byl nucen několik letů z Berlína odřeknout, easyJet chce létat podle plánu, cestující ale musí počítat se zpožděním a možným rušením letů.

Svaz se pomocí stávek snaží prosadit zvýšení mezd pro zhruba 2000 zaměstnanců pozemního personálu na 12 eur (324 korun) na hodinu ze současných zhruba 11 eur (297 korun) na hodinu, a to v rámci jednoleté kolektivní smlouvy.