Česká ekonomika loni zpomalila růst na polovinu

Česká ekonomika zpomalila (zdroj: ČT24)

Česká ekonomika loni zpomalila růst na polovinu, stoupla o 2,3 procenta, potvrdil Český statistický úřad svůj únorový předběžný odhad. Ve čtvrtém čtvrtletí se hrubý domácí produkt meziročně zvýšil o 1,9 procenta, zrychlil tak růst o 1,8 procenta ze třetího čtvrtletí. Zrychlil také mezičtvrtletní růst na 0,4 procenta, ve třetím čtvrtletí byl poloviční.

Za celý rok i v samotném čtvrtém čtvrtletí byla za růstem ekonomiky hlavně spotřeba domácností a zahraniční poptávka. „Spotřeba domácností přispěla k (celoročnímu) růstu HDP 1,1 procentního bodu, zahraniční poptávka 1,2 procentního bodu. Investiční aktivita naopak po celý rok k růstu nepřispívala,“ uvedl ČSÚ. Ekonomický růst se podle statistiků s výjimkou stavebnictví projevoval napříč celým národním hospodářstvím.

„Podobně jako další ekonomiky ve středoevropském regionu, například v Maďarsku a Polsku, i Česká republika v roce 2016 doplatila na slabší využití prostředků z evropských fondů s negativním dopadem na investiční výdaje. Právě z tohoto důvodu byl růst české ekonomiky v porovnání s rokem 2015 jen poloviční. Ostatní položky na výdajové straně měly v roce 2016 naopak pozitivní příspěvek k růstu české ekonomiky, hlavním tahounem růstu HDP byla spotřeba domácností,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Za celý rok 2017 proto očekává znovu další zpomalení růstu české ekonomiky na dvě procenta. „Nicméně druhá polovina roku by již měla být ve znamení viditelného zrychlení meziročního růstu HDP,“ dodává.

Většina analytiků pak odhaduje růst české ekonomiky na 2,6 -2,7 procenta. „V letošním roce poroste česká ekonomika tempem 2,6 procenta. Průmyslová výroba a částečně zahraniční obchod sice projdou určitým útlumem v porovnání s rokem 2016, ale v národohospodářském pohledu tento útlum vykompenzuje opětovné navýšení investiční činnosti jak vlády, tak i podniků,“ uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

obrázek
Zdroj: ČT24

I podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera letos ekonomika zrychlí růst. „Slabší než očekávaný růst v posledním čtvrtletí tak neznamená přehodnocení pohledu na dosavadní příznivý vývoj tuzemské ekonomiky. V letošním roce by měla ekonomika dále zrychlit o 2,6 procenta, podpoří ji především růst spotřeby domácností i obnovená investiční aktivita,“ uvedl.

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel počítá letos s růstem ekonomiky o 2,7 procenta. „Podporovat ji i nadále bude rostoucí soukromá spotřeba, v druhé polovině roku by se měla přidat i investiční aktivita. Příspěvek zahraničního obchodu by měl zeslábnout,“ odhadl.

Podle Adély Körtvelyové z auditorské a poradenské sítě BDO se bude dál zlepšovat situace na trhu práce a porostou mzdy. „Na vývoj české ekonomiky, především pak na růst cenové hladiny, bude mít významný vliv také zavedení elektronické evidence tržeb,“ uvedla.

Výdaje domácností rostly i kvůli nákupům aut

Výdaje domácností se loni zvyšovaly zejména díky rostoucím nákupům předmětů dlouhodobé spotřeby, například automobilů. Rostly také výdaje ve všech ostatních kategoriích. Tvorba hrubého kapitálu byla naproti tomu o 1,3 procenta nižší než předloni.

Ve čtvrtém čtvrtletí se dařilo zpracovatelskému průmyslu, tradičně díky výrobě automobilů a navazujícím odvětvím, výrobě elektrických přístrojů a zařízení a také díky obnovení výkonu chemického průmyslu. Klesla výkonnost stavebnictví a investiční aktivita. „Meziroční srovnání investiční aktivity bylo stejně jako po celý rok 2016 ovlivněno vysokou srovnávací základnou, která ve čtvrtém čtvrtletí 2015 navíc zahrnovala i pořízení (pronájem) vojenských letadel,“ upozornil ČSÚ.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle analytiků se blíží čas ukončení intervencí

Na rozhodování ČNB o ukončení intervencí aktuální statistika nebude mít podle analytiků žádný zásadní vliv.

„Slabší růst HDP byl dán uvedeným čerpáním z fondů Evropské unie, což je faktor pozorovatelný i v dalších zemích středoevropského regionu. Hlavní příběh, totiž silný růst spotřeby domácností podporovaný vývojem na trhu práce, se nijak nemění a zůstává v platnosti i pro letošní rok. Právě růst inflace a mezd jsou hlavní faktory, jež v úvahách ČNB dominují, a jež mohou vést k ukončení kurzového závazku již v prvních týdnech letošního druhého čtvrtletí,“ míní Jáč.

Podle hlavního ekonoma Next Finance Vladimíra Pikory se konec intervencí už blíží. Míní, že ČNB se statistikami moc neřídí a pouze opakuje, že optimální čas ukončit intervence bude v létě letošního roku. „To jsme ale už slyšeli před rokem. Za tu dobu se toho změnilo hodně a tedy i optimální čas ukončení intervencí. Podmínky pro konec intervencí už byly naplněny. Teoreticky mohou klidně skončit dnes. Očekávám proto, že se konec intervencí blíží a přijde dříve, než si většina lidí myslí,“ říká Pikora.