Fúze burzovních společností LSE a Deutsche Börse je v ohrožení

Londýnská akciová burza London Stock Exchange (LSE) považuje za nepravděpodobné, že Evropská komise schválí její spojení s německou burzovní společností Deutsche Börse. LSE totiž nehodlá přistoupit na požadovaný prodej většinového podílu v jedné ze svých divizí. Informovala o tom firma. Společnosti LSE a Deutsche Börse se na fúzi v hodnotě kolem 29 miliard eur (784 miliard korun) dohodly zhruba před rokem.

„Na základě současného postoje Komise se LSE domnívá, že Komise pravděpodobně neposkytne svolení k fúzi,“ uvedla LSE. Dodala, že Komise po ní požaduje, aby prodala svůj 60procentní podíl v platformě pro elektronické obchodování s dluhopisy MTS. Tento požadavek LSE považuje za nepřiměřený a domnívá se, že prodej podílu by byl obtížně proveditelný a poškodil by její aktivity.

Komise firmy LSE a Deutsche Börse vyzvala, aby do pondělí předložily návrh, který by její požadavek uspokojil. „Po zohlednění všech relevantních faktorů dospělo vedení LSE k závěru, že se nemůže zavázat k prodeji MTS,“ píše se nicméně ve zprávě LSE.

Firma rovněž uvedla, že bude i nadále pracovat na realizaci spojení s Deutsche Börse. Dodala však, že tato fúze nebude možná, pokud Komise nezmění svůj postoj. Evropská komise se ke zprávě LSE odmítla vyjádřit.

obrázek
Zdroj: ČT24

Deutsche Börse uvedla, že očekává definitivní rozhodnutí Komise do konce března. Firmy již dříve ve snaze rozptýlit obavy regulátorů souhlasily s tím, že LSE prodá svou clearingovou divizi LCH.

MTS sice představuje pouze relativně malou část z celkových aktivit LSE, je však významnou platformou pro obchodování s dluhopisy evropských vlád, a to zejména v Itálii, kde je klasifikována jako „systémově důležitá“. Podle LSE by prodej většinového podílu v MTS vyžadoval souhlas několika evropských vlád a poškodil by její širší aktivity v Itálii.