Další změny ve struktuře ČEZu. O divizi vnějších vztahů a regulace přijde Ivo Hlaváč

Energetická společnost ČEZ sloučí od začátku března divizi nové energetiky s divizí vnějších vztahů a regulace. Vznikne divize nazvaná nová energetika a distribuce, kterou povede Tomáš Pleskač, jenž se zatím stará o divizi nové energetiky. Naopak zůstává otázkou, zda v představenstvu společnosti zůstane Ivo Hlaváč, který dosud vedl divizi vnějších vztahů a regulace.

ČEZ naposledy významněji změnil strukturu vedení na konci roku 2015, kdy založil dva nové týmy provoz a rozvoj. První do sebe zahrnul divizi financí, výroby a správy, zatímco pod druhý spadají divize vnějších vztahů a regulace, obchodu a nové energetiky. Lídrem týmu provoz je ředitel divize financí Martin Novák, lídrem týmu rozvoj Tomáš Pleskač.

  • Tým provoz má na starosti výrobu společnosti v jednotlivých zemích, tým rozvoj se zaměřuje na distribuci, obnovitelné zdroje, prodej a decentralizovanou energetiku. Před touto změnou působilo pod generálním ředitelem Danielem Benešem šest divizí bez rozdělení na týmy.

Pleskač zároveň vede i divizi nové energetiky, přičemž v čele zůstane i po sloučení s divizí vnějších vztahů a regulace. Útvar Public affairs z divize vnější vztahy a regulace pak firma převede přímo do divize generálního ředitele Daniela Beneše.

Tomáš Pleskač
Zdroj: Kateřina Šulová/ČTK

„Cílem takto nově nastavené organizační struktury je zavést jednotné řízení regulovaných oblastí podnikání, a tím i posílit tlak na zvyšování efektivnosti ve všech našich společnostech, jež tyto služby poskytují našim zákazníkům,“ řekl ČTK mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž. 

Změna podle Kříže bude znamenat efektivnější řízení společnosti v nynějším období strukturálních změn energetického průmyslu v Evropě.

Co čeká na bývalého ministerského náměstka?

Zda v představenstvu společnosti zůstane Ivo Hlaváč, který dosud vedl divizi vnějších vztahů a regulace, nechtěl mluvčí konkretizovat. „Členy představenstva jmenuje a odvolává pouze dozorčí rada,“ uvedl pouze. Každý ze členům představenstva ale nyní řídí jednu z divizí.

Ivo Hlaváč se stal členem představenstva krátce před Vánocemi v roce 2013. Dřív pracoval také jako náměstek na několika ministerstvech, a to pro místní rozvoj, zemědělství a životního prostředí. Za ODS také neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Ivo Hlaváč
Zdroj: ČEZ

ČEZ je největší česká energetická firma. Jeho majoritním akcionářem je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Za tři čtvrtletí loňského roku společnosti meziročně klesl čistý zisk i tržby. Čistý zisk klesl o 11 procent na 14,7 miliardy korun, tržby o pět procent na 145,1 miliardy korun.