Mít kupu peněz ještě neznamená úspěch a spokojenost, říká miliardář Dalibor Dědek

„Neříkám, že měřit něco přes peníze je špatně. Když měříte efektivitu nějakého procesu, tak se to samo nabízí, ale to ještě neznamená, že když mám někde na hromadě příslušnou kupu peněz, tak že jsem úspěšný, spokojený,“ říká podnikatel Dalibor Dědek. Peníze jsou měřítkem úspěchu, domnívá se pak reklamní stratég Eda Kauba. A i když si za ně nekoupíte štěstí a spokojenost, vše si jimi vždy zpříjemníte, dodává. Dědek i Kauba budou patřit k hostům pořadu Fokus Václava Moravce, který se bude vysílat dnes od 20:00 na ČT24. Jeho tématem jsou peníze.

Peníze jsou médiem, které přenáší hodnotu z místa A na místo B, respektive z produktu A na produkt B, je to jenom technický prostředek, domnívá se Dědek, majoritní vlastník společnosti Jablotron Group. Peníze samy o sobě nic netvoří, hodnota podle něho vzniká jinde. 

„Dívejte se kolem sebe, jací lidé lezou z drahých aut. Všimněte si, kolik z nich se usmívá. Nedávno jsem byl na koncertu, který pořádala banka pro majetnější klientelu. Měl jsem pocit, že jsem přišel mezi skupinu bubáků, kteří překousli žížalu. Všichni se tvářili jak u mučení. Kdybych to měřil přes peníze, tak to byla elita nejúspěšnějších. Že bych měl pocit, že jsem se ocitl mezi lidmi, kteří srší optimismem, nadšením a radostí… to jdu raději do čtvrté cenové skupiny, kde to vypadá podstatně veseleji,“ říká muž, který patří podle časopisu Forbes mezi nejbohatší Čechy. Za rok 2016 mu časopis přisoudil 4,9 miliardy korun a 37. místo na žebříčku. 

Ekonom Lubomír Mlčoch pak připomněl myšlenku ekonoma a politologa Josefa Schumpetera. Ten viděl nebezpečí pro kapitalismus v tom, že pokušení a lákadla konzumní společnosti povedou k situaci, že rodina nebude schopna odolávat lákadlům a dítě se stane neschopné konkurence blahobytu.

Mlčoch si všimá i toho, že žijeme v čase dluhů. „Blahobyt, má-li pokračovat, vypadá, že by měl být spojen s dalším zadlužováním, ale už se naráží na meze. Naštěstí Česká republika jako kdyby se teď pokoušela z dluhové pasti vymanit,“ řekl ekonom. 

„Často se dluhy anulovaly až po válce. Nerad bych, aby naše generace zažila historii osvědčeného řešení, které ale nebude nejlepší,“ zdůraznil Mlčoch, který také bude hostem pořadu Fokus VM. 

Pozvání dále přijali herečka Marie Doležalová, psycholog Tomáš Morávek a novinářka Lenka Klicperová.