Švédský přístav poslouží pro stavbu Nord Stream 2, jenž vadí Česku

Dohodu s ruským energetickým gigantem Gazprom v úterý odsouhlasilo vedení jihošvédského města Karlshamn. Ruská státní firma tak bude moci využít městský přístav pro budování plynovodu Nord Stream 2. Švédská vláda upustila od námitek proti spolupráci Karlshamnu a společnosti s vazbami na Kreml, napsala agentura Reuters. Nord Stream 2 kritizují východoevropské země včetně České republiky.

Vláda ve Stockholmu vyjádřila dříve znepokojení nad tím, že by přístav na pobřeží Baltského moře sloužil aktivitám Gazpromu. V pondělí ale uvedla, že projekt neohrožuje bezpečnostní zájmy země. Kvůli obavám o národní bezpečnost odmítl minulý měsíc podobnou dohodu s Gazpromem švédský strategicky významný ostrov Gotland.

Neutrální Švédsko čelí zvýšenému napětí ve vztazích s Ruskem. Na Gotlandu loni Švédové rozmístili své vojáky. Ministr obrany Peter Hultqvist také navrhl obnovení všeobecné branné povinnosti. Loni v prosinci Stockholm vyzval místní samosprávy, aby zintenzivnily pohotovostní plánování pro případ války.

Výhrady má více zemí

V dopise Evropské komisi z listopadu 2015 vyslovily k Nord Stream 2 výhrady Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko, Estonsko, Lotyšsko, Litva, Rumunsko, Bulharsko a Řecko. Podle těchto zemí jde stavba proti zájmům Evropské unie a obsahuje riziko další destabilizace Ukrajiny.

Nord Stream 2 spočívá v rozšíření stávajícího plynovodu přivádějícího zemní plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Na projektu se v září 2015 dohodl Gazprom s německými společnostmi E.ON a BASF/Wintershall, rakouskou OMV, francouzskou ENGIE a britsko-nizozemskou Royal Dutch Shell.