V Rousínově se vyrovnávají s životem po České spořitelně

Česká spořitelna zavře do konce ledna dalších deset poboček, především v menších obcích. Pro jejich obyvatele to znamená velké komplikace. Za kontaktním místem - loni jich banka zavřela celkem 67 - totiž budou muset například kvůli výběru ze spořitelních knížek cestovat i několik kilometrů. Nově si na takovou situaci zvykají například v Rousínově na Vyškovsku.

Provozovna České spořitelny v Rousínově skončila po sto letech. Klienty tu vystřídali stěhováci.

Nová situace nepříjemně zaskočila například manžele Mudrovy. „Když jsme tam byli, tak byla fronta, vždycky, takže hodně lidem to bude chybět. V čem to jsou komplikace? Vybírat z knížky. Slavkov je sedm kilometrů, Vyškov deset,“ říkají. Trvale uzamčené dveře této pobočky znamenají komplikace nejen pro většinu obyvatel Rousínova, ale i okolních obcí.

Spořitelna
Zdroj: ČT24

Starosta Rousínova Jiří Lukášek (nez.) k tomu uvedl, že město rozhodně mělo zájem jednat o tom, jak setrvání pobočky podpořit. Bez úspěchu. 

Pobočka dlouhodobě stagnovala, tak jsme se nakonec rozhodli ji zrušit.
Kristýna Havligerová
mluvčí České spořitelny

Česká spořitelna loni zavřela 67 kontaktních míst. Komerční banka jedno. Pobočková síť ČSOB je už dva roky stejná. Ve většině obcí, kde pobočky zmizely, zůstal alespoň bankomat - ten ale především starším lidem nevyhovuje.

„Já su skoro slepej, tak těžko vybírat z bankomatu a manželka tomu nevěří,“ řekl Zdeněk Mudra. 

Banky sázejí na bankomaty

Právě bankomatů, na rozdíl od poboček, je čím dál víc. Česká spořitelna jich loni přidala 35, ČSOB šest. Jenže v menších obcích často nemají ani ty, i když o ně stojí. Například Drnovice na Vyškovsku vyjednávají o bankomatu už šest let.

obrázek
Zdroj: ČT24

Jenže přísnými podmínkami bank - jako jsou náklady na instalaci, spádovost, počet obyvatel i vydaných karet - obec, kde žije 2400 lidí, možná nikdy neprojde. Nepomohla ani nabídka finanční spoluúčasti, řekl k tomu místostarosta Drnovic Jiří Dvořák (ČSSD). 

Za výběrem peněz tak místní musejí do Vyškova, který je vzdálen tři kilometry.