Uspořádáme ještě jeden bál, nebo už ne? Spolky budou počítat, zda se zapojí do EET

Někteří starostové malých obcí se obávají o budoucnost mysliveckých bálů, hasičských soutěží a sportovních akcí. Z výkladu Generálního finančního ředitelství vyplývá, že spolky, které mají z takových akcí roční obrat nad 175 tisíc korun, musí své tržby evidovat. S výjimkou pro ně ministerstvo nepočítá. Nechce, aby se spolky staly v daných oblastech konkurentem podnikatelským subjektům.

V Dřevíkově na Vysočině působí šest spolků - čtyři sbory dobrovolných hasičů, myslivci a sportovci. Všechny se teď připravují na evidenci tržeb. Registrační pokladnu už mají hasiči v hospodě, potřeba bude ale nejspíš i jinde, například ve venkovním areálu.

„Celkem tady děláme čtyři country bály, setkání harmonikářů a závěr je hasičská soutěž,“ uvedl starosta Dřevíkova Jan Chmelař. Zatím si nedovede představit, jak se budou evidovat tržby z prodeje na takových akcích.

Přes hranici zmíněných 175 tisíc korun se totiž spolky dostanou snadno. „Při třech akcích to je splněno,“ řekl předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák.

Spolky a EET
Zdroj: ČT24

„Ministerstvo financí v tuto chvíli neplánuje zvyšovat tento limit, a to z toho důvodu, aby se spolky nestaly konkurentem podnikatelským subjektům v příslušných oblastech,“ uvedl mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec k žádostem starostů o výjimku pro spolky.

Spolky -  na rozdíl od některých hospodských - kvůli elektronické evidenci tržeb končit nechtějí. Spíše jen sníží výdělky. Konkrétně se to může projevit například tak, že dětské organizace nebudou nabízet své tábory pro komerční využití. 

„Omezí se nabídka pro veřejnost, protože si řeknou, že to za to nestojí,“ odhadl předseda České rady dětí a mládeže Aleš Sedláček. 

V obci Vysočina zatím žádnou z plánovaných akcí neruší. S ostatními starosty ale přesto chtějí pokračovat v jednání s ministerstvem a vládou.

  • 1. fáze – prosinec 2016: stravovací a ubytovací služby
  • 2. fáze – březen 2017: maloobchod a velkoobchod
  • 3. fáze – březen 2018: ostatní činnosti ( s výjimkou vybraných řemesel a výrobních činností - viz 4. fáze), například svobodná povolání, doprava, zemědělství.
  • 4. fáze – červen 2018: řemeslníci