Slovensko chce rozšířit zákaz prodeje o svátcích, odbory i podnikatelé souhlasí

Slovensko připravuje rozšíření stávajícího zákazu maloobchodního prodeje na všechny státní svátky a dni pracovního klidu. Záměr v pondělí projednali zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů, řekl novinářům ministr sociálních věcí Ján Richter. Proti návrhu neměli námitky ani zaměstnavatelé, ani odbory.

V současnosti musejí být obchody na Slovensku zavřené v první den roku, dále na velikonoční neděli, 24. prosince po 12:00 a 25. prosince. Toto omezení se ale nevztahuje například na provoz čerpacích stanic, lékáren nebo prodejce suvenýrů.

Záměr počítá s rozšířením zákazu maloobchodního prodeje na všechny ostatní státní svátky a také na dny pracovního klidu. Zmiňovaných dnů je na Slovensku během roku dohromady 15.

Proti připravované změně, která by měla vstoupit v platnost na začátku května, neměli námitky zástupci zaměstnavatelů, ani odbory.

„Bylo dlouhodobou ambicí odborů prosadit takovou novelu zákona. Vytvoří to prostor zaměstnancům, aby trávili volný čas s rodinou a nikoliv v práci,“ řekla viceprezidentka odborové centrály KOZ Monika Uhlerová.

Viceprezident Republikové unie zaměstnavatelů Luboš Sirota uvedl, že zmiňovaný návrh posouvá Slovensko k civilizovaným zemím. Dodal, že zatím nenastala doba pro zákaz prodeje o nedělích. Omezení práce v neděli prosazuje například katolická církev, ke které se na pětimilionovém Slovensku hlásí většina obyvatel.

Také Česká republika zavedla zákaz maloobchodního prodeje ve větších obchodech o vybraných dnech.

Zákaz prodeje o některých státních svátcích čeští spotřebitelé loni poprvé pocítili 28. října a během tří vánočních dnů. Skupina senátorů na podnět podnikatelských svazů navrhla Ústavnímu soudu, aby zákon o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě zrušil.