Komise zřejmě rozhodne o střetu zájmů Faltýnka ještě do konce ledna

Evropská komise by měla o možném střetu zájmů šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka rozhodnout do konce ledna. České televizi to sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu se sídlem v Praze. Ten zprostředkovává finanční podporu z národních i evropských zdrojů zemědělským podnikům v České republice. Místopředseda ANO Faltýnek v něm býval členem dozorčí rady, přitom zároveň seděl v představenstvu společnosti Agrofert, která je největším příjemcem zemědělských dotací z EU.

Případ Jaroslava Faltýnka začala Evropská komise prošetřovat loni v lednu. Kvůli obavě ze střetu zájmů. Vlivný poslanec vládního hnutí ANO a člen představenstva zemědělského gigantu Agrofert působil v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu. Úkolem této akreditované agentury je v Česku rozdělovat unijní i národní dotace v řádu stovek milionů až miliard korun.

Eurokomisař pro zemědělství Phil Hogan už přitom pohrozil, že pokud by prošetřování zjistilo, že Státní zemědělský interveční fond nesplňoval požadavaná kritéria, mohl by přijít o akreditaci rozdělovat v Česku zemědělské eurodotace.

Jak zjistil bruselský zpravodaj ČT Bohumil Vostal, Evropská komise také uvedla, že je připravená Faltýnkův případ předat Evropskému úřadu pro boj proti podvodům OLAF v Bruselu, pokud by se ukázalo podezření z korupce nebo jiné nezákonné činnosti v souvislosti s finančími zájmy EU. Česko by také mohlo být nucené vracet už vyplacené peníze do unijního rozpočtu.

„Já se domnívám, že to střet zájmů není, a věřím tomu, že ať už OLAF, EK nebo eurokomisař Hogan dají velmi rychle své stanovisko v této pseudokauze. Já jsem byl členem dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu a dozorčí rada dohlíží na hospodaření, nemá žádný vliv na rozdělování dotací,“ hájil se v Událostech, komentářích Faltýnek.

obrázek
Zdroj: ČT24

Brusel přesně 12 měsíců od začátku šetření tvrdí, že má na výslednou zprávu ohledně Faltýnkova možného střetu zájmů ještě další rok vyšetřování, pokud by to bylo třeba. Samotný Státní zemědělský interveční fond v Praze však jakékoliv pochybení odmítá a počítá s tím, že konečné stanovisko by mohlo padnout ještě tento měsíc.

Podle mluvčí SZIF Vladimíry Novákové postavení a funkce dozorčí rady SZIF jsou vymezeny v zákoně o Státním zemědělském intervenčním fondu, přičemž z této právní úpravy jednoznačně vyplývá, že členové dozorčí rady SZIF nemají žádnou roli v procesech administrace žádostí o dotace a nijak nevstupují do procesů stanovených výše uvedeným akreditačním kritériem, a tudíž nemohou být ve střetu zájmů. „Procesy ověřování, schvalování, proplácení a zaúčtování nároků nebo žádostí o platby jsou vykonávány pouze zaměstnanci SZIF, kterými členové dozorčí rady SZIF nejsou a ze zákona ani být nemohou,“ vysvětluje Nováková.

Jaroslav Faltýnek přestal v dozorčí radě Státního zemědělského intervenčního fondu působit už minulý rok. O kauzu podezření na střet zájmů šéfa poslanců ANO a místopředsedy hnutí Faltýnka se živě zajímají i europoslanci z výboru pro rozpočtovou kontrolu, kteří kvůli tomu poslali hned několik dotazů eurokomisaři pro zemědělství.