„Jsem off-line, šéfe.“ Francouzi už nemusejí číst maily po pracovní době

S Novým rokem získali Francouzi nové právo: odpojit se z mailu, pokud mají po pracovní době. Říká to zákon, který od 1. ledna přikazuje firmám s více než 50 zaměstnanci dohodnout se se svými zaměstnanci na době, během které nebudou muset psát ani odpovídat na pracovní e-maily. Stanovení těchto dohod doposud záviselo jen na vůli zaměstnavatele.

Psychické důsledky z přepracovanosti jako nespavost, syndrom vyhoření nebo problémy v rodině – to byly některé z faktorů, které vedly tamní zákonodárce k tomu, aby tuto novinku prosadili. Zaměstnanci si stěžovali i na neproplácení přesčasů, přestože pracovními e-maily strávili spousty hodin i během volna.

Podle nového zákona se tak nyní budou muset společnosti dohodnout se svými zaměstnanci na konkrétních hodinách, kdy nebudou muset být on-line. Pokud k dohodě nedojde, společnost musí zveřejnit listinu, ve které jednoznačně vymezí požadavky na zaměstnance včetně jejich práv nebýt na příjmu. 

Levicový francouzský deník Libération ocenil novinku ve svém pátečním úvodníku s tím, že byl zákon zapotřebí, protože zaměstnanci jsou často hodnoceni na základě jejich pracovního nasazení ve společnosti a zejména jejich dostupnosti.

Odborníci ale připomínají, že je potřeba brát ohled na pružnost pracovní doby

Na druhou stranu je ale potřeba přihlížet i ke speciálním požadavkům, které mohou mít určité skupiny zaměstnanců a zachovat pružnost a další možnosti nabízené moderními technologiemi, připomínají jiní. 

„Někteří lidi chtějí pracovat dvě hodiny každý večer, ale chtějí mít možnost se vypnout mezi třetí a pátou hodinou odpoledne, kdy musí vyzvednout své děti ze školských zařízení a vaří večeři,“ citoval odbornici na rovnováhu mezi pracovním a soukromým životem Annu Coxovou z univerzity College London (UCL) zpravodajský kanál France 24.

Další zase podle ní chtějí mít informace s předstihem, než dorazí do práce. Na mailu tak mohou být již mnohem dříve, než jim začíná oficiální pracovní doba, dodala Coxová.

E-mailová schránka
Zdroj: ČT24

Některé velké firmy, například mobilní operátor Orange či pneumatikářský gigant Michelin, zavedly vlastní pravidla ještě před vstupem zákona v platnost. Patří k nim ale třeba i Volkswagen a Daimler v Německu nebo jaderná elektrárna společnosti Areva či pojišťovna Axa.

Opatření zahrnují například automatické odpojení e-mailového spojení ve večerních hodinách a o víkendech, nebo mažou e-maily, které jsou odesílány pro zaměstnance, zatímco oni jsou na dovolené. Na příchozí zprávy pak server automaticky odpovídá, že dotyčný je momentálně na dovolené, zpráva bude smazána a odesílatel se má ozvat později.

Nové opatření je součástí balíku zákonů přijatých loni v květnu, které také francouzským firmám usnadňují najímání a propouštění pracovníků. Z nových ustanovení jedině „právo odpojit se“ nevyvolalo vlnu protestů a stávek, poznamenala BBC.