Firmy: Poplatky za obnovitelné zdroje energie ohrožují naše podnikání

Praha - Čeští průmyslníci přemlouvají vládu, neboť nechtějí dát příští rok navíc další čtyři miliardy korun na podporu zelené elektřiny. Tvrdí, že zvyšování poplatků za obnovitelné zdroje energie ohrožuje jejich podnikání. Povinný poplatek se má totiž zvýšit skoro o polovinu, tedy celkem na dvanáct miliard. Podniky tvrdí, že takhle vysoké příspěvky neplatí žádné evropské firmy podnikající v těžkém průmyslu.

Například Třinecké železárny budou místo nových zaměstnanců příští rok hledat čtvrt miliardy korun. Tolik totiž musí podnik zaplatit navíc do fondu, ze kterého se vyplácí příspěvky na zelené zdroje elektřiny. „Když to srovnáme s Německem nebo Francií, kde ty poplatky nejsou vůbec anebo jen minimální a my s nima konkurujeme na trhu, tak automaticky dostáváme ekonomickou ránu do zad,“ vysvětluje generální ředitel Třineckých železáren Jan Czudek.

Podle viceprezidenta Hospodářské komory ČR Pavla Bartoše jsou takto české podniky vyřazovány ze světové konkurence. I proto se dnes v Ostravě sešli zástupci velkých odběratelů elektřiny, kteří dohromady zaměstnávají sto tisíc lidí. Výsledkem je, že dopis pro ministra průmyslu Martina Kubu má další příznivce. Chtějí, aby šlo na zelenou energii víc peněz ze státní pokladny. Tu ale spravuje ministerstvo financí a žádné další výdaje neplánuje.

Naopak je teoreticky možné, že pokud bude chtít ministr financí hodně šetřit, budou firmy doplácet ještě víc, než si teď myslí. Především na severní Moravě jsou ale náklady, které plánuje vláda teď, dlouhodobě neúnosné.

Ti, kdo zelené dotace pobírají, ale tvrdí, že peníze utíkají při platbách za distribuci. Ta v Česku tvoří víc než třetinu celé ceny elektřiny, a to je nejvíc v Evropě. Jak se do ceny v příštím roce promítnou poplatky za distribuci, oznámí Energetický regulační úřad v půli listopadu. Určení státního příspěvku na obnovitelné zdroje vláda dnes podruhé odložila. A napětí tak pokračuje. Sněmovna navíc musí říct, jaká bude v Česku DPH. Hypoteticky by při zatím schválené jednotné sazbě 17,5 procent účty za elektřinu mohly dokonce i klesnout.