Italská banka Monte dei Paschi prý potřebuje skoro devět miliard eur

Evropská centrální banka (ECB) vyzvala italský finanční ústav Monte dei Paschi di Siena, aby si zajistil dodatečný kapitál v objemu 8,8 miliardy eur (238 miliard Kč), místo dříve plánovaných pěti miliard. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Státní záchranu této banky schválila italská vláda už minulý týden v pátek.

Banka minulý týden oznámila krach svého plánu, který předpokládal, že si zajistí pět miliard eur od soukromých investorů. Italská vláda pak schválila vytvoření fondu v objemu 20 miliard eur (540 miliard Kč) pro Monte dei Paschi i další banky, které se potýkají s nedostatkem kapitálu.

Monte dei Paschi je nejstarší bankovní institucí na světě a třetí největší bankou v Itálii. Její pád by ohrozil úspory tisíců Italů a podle analytiků by mohl vyvolat krizi v celém italském finančním sektoru. Italská vláda upozornila, že podrobnosti plánu na záchranu Monte dei Paschi teprve budou vypracovány. Plán pak musí schválit Evropská komise.

Monte dei Paschi v červenci neprošla evropskými zátěžovými testy, v nichž byla označena za nejslabší banku v Evropě. ECB v té době schválila plán na záchranu banky prostřednictvím soukromých investorů, který kromě zvýšení kapitálu o pět miliard eur zahrnoval i prodej špatných úvěrů.

Šef německé centrální banky: Je třeba pečlivě zkoumat

Šéf německé centrální banky Jens Weidmann, který je zároveň členem rady ECB, ovšem zdůrazňuje, že je třeba plán na záchranu banky pečlivě přezkoumat s ohledem na dodržování pravidel EU. „Státní peníze jsou nyní (při záchraně bank) považovány za ten nejkrajnější prostředek,“ uvedl Weidmann v rozhovoru pro deník Bild.

Upozorňoval také na to, že podle nových pravidel by měli být při záchraně bank chráněni daňoví poplatníci a zodpovědnost by měli nést investoři.

Šéf Bundesbank rovněž poukázal na to, že zachraňovaná banka musí mít zdravé ekonomické jádro a že státní peníze nemohou sloužit ke krytí ztrát očekávaných v budoucnosti. „To vše je nyní zapotřebí pečlivě přezkoumat,“ prohlásil.