Volkswagen má již od úřadu potřebná povolení pro úpravu naftových aut

Německá automobilka Volkswagen již od německého úřadu pro motorová vozidla (KBA) obdržela všechna potřebná povolení pro úpravu naftových vozů umožňujících manipulaci s testy emisí. Souhlas KBA s úpravou se tak podle agentury Reuters teď vztahuje na zhruba devět milionů automobilů.

Podle rozhodnutí KBA se řídí řada úřadů v Evropě i v dalších zemích, nikoli však ve Spojených státech a Kanadě. Tam bude Volkswagen nucen vynaložit obrovské částky na zpětný odkup aut a odškodnění zákazníků, upozornila agentura DPA.

Volkswagen loni v září přiznal, že software umožňující manipulovat s emisními testy instaloval do zhruba 11 milionů naftových aut po celém světě. Skandál se týká i 1,2 milionu vozů české divize Škoda Auto.

V Evropské unii musí Volkswagen v důsledku této kauzy svolat k úpravě zhruba 8,5 milionu aut. V České republice začal podnik auta s naftovými motory s problematickým softwarem svolávat k úpravám v polovině května.

Volkswagen odmítá výzvy, aby evropské zákazníky za skandál odškodnil podobným způsobem jako zákazníky ve Spojených státech. Ti mají nárok na kompenzaci ve výši až 10 tisíc dolarů (260 tisíc korun). Mohou se navíc rozhodnout, zda budou požadovat úpravu aut, nebo jejich zpětné odkoupení Volkswagenem.