Slabé euro vylepšilo náladu v německém průmyslu, tamní důvěra stoupla

Podnikatelská důvěra v Německu v prosinci stoupla, dostala se na nejvyšší úroveň od února 2014. Nárůst byl výraznější, než očekávali analytici. Vyplývá to z výsledků průzkumu, které zveřejnil institut Ifo. Údaje podporují vyhlídky na oživení růstu největší evropské ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí.

Index podnikatelské důvěry, který je založen na průzkumu mezi zhruba sedmi tisícovkami německých firem, v prosinci vystoupal na rovných 111 bodů z listopadových 110,4 bodu. Analytici očekávali mírnější nárůst, a to na 110,7 bodu.

„Velkou roli zde hraje zřejmě oslabení eura, které se vůči dolaru dostalo na nejslabší úroveň za posledních 14 let. Exportně zaměřené německé ekonomice to hraje do karet. Hodnota indexu odpovídá růstu hospodářství v posledním čtvrtletí roku o silných 0,5 % mezičtvrtletně,“ konstatuje ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

V celém roce 2016 očekáváme růst německé ekonomiky o 1,9 procenta. V příštím roce její dynamika zpomalí na 1,4 procenta.
Marek Dřímal
ekonom Komerční banky

Podle ekonoma Ifo Klause Wohlrabeho nemají na podnikatelskou náladu v Německu žádný dopad problémy italského bankovního sektoru ani zvolení republikánského kandidáta Donalda Trumpa prezidentem Spojených států „Německá ekonomika zažívá silný konec roku,“ uvedl šéf institutu Ifo Clemens Fuest. Ve třetím čtvrtletí hrubý domácí produkt (HDP) Německa vzrostl proti předchozím třem měsícům pouze o 0,2 procenta. Tempo růstu tak zpomalilo na polovinu z 0,4 procenta ve druhém kvartálu.

Německá vláda v říjnu zvýšila odhad letošního růstu ekonomiky na 1,8 procenta z dříve předpokládaných 1,7 procenta. Německo by tak mělo vykázat nejsilnější růst za posledních pět let. Ke zlepšení prognózy přispěly vyšší státní výdaje na migranty, nižší ceny ropy a slabší euro.

Aktuální údaje jsou příznivé i pro českou ekonomiku. Do Německa směřuje zhruba třetina jeho exportů, poptávka po nich by proto měla zůstat dobrá. I tak bude ale čistý vývoz působit v příštím roce na české HDP negativně. „Očekáváme totiž zvýšení dovozů díky opětovnému oživení investiční aktivity i vyšší spotřebě domácností a vlády. Česká ekonomika si podle nás v příštím roce připíše 2,7 procenta po letošních 2,5 procenta,“ dodává Dřímal.