Česko nevyužilo 26 miliard z evropských fondů a čerpání vázne dál

UDÁLOSTI: Čerpání evropských dotací v Česku vázne (zdroj: ČT24)

České republice se v uplynulých letech nepodařilo z evropských fondů vyčerpat 26 miliard korun, což představuje téměř čtyřprocentní podíl z celkové přidělené částky. Kabinet Bohuslava Sobotky upozorňuje, že nebýt jeho zásahu po nástupu do Strakovy akademie, byl by propad ještě výraznější; zároveň ale přiznává, že ani současné tempo čerpání není ideální. Z balíku na roky 2014 až 2020 Česko zatím využilo jen dvě procenta přidělených peněz.

„Všichni víme, že máme zpoždění,“ potvrzuje ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Současně ale dodává, že v současnosti je možnost čerpání otevřená v pětašedesáti procentech všech dotačních programů, přes které do Česka evropské peníze proudí.

Aktuální programové období, během něhož může republika unijní fondy využívat, běží od roku 2014 do roku 2020 a pro Česko je ve společné unijní kase připraveno 657 miliard korun. Z nich se dosud podařilo vyplatit víc než sedm miliard, dalších pět miliard čeká na schválení. V celkovém objemu to ale představuje jen něco málo přes dvě procenta vyčerpaných peněz.

Šlechtová: Pozor na brexit

„Evropská komise změnila řadu podmínek, na které jsme se museli připravit. Ze strany komise navíc nebylo hodně dlouho jasné, jak máme postupovat,“ vysvětluje zdržení předseda vlády Bohuslav Sobotka. Efektivnější využití nabízených eurodotací ale zároveň považuje za jednu z priorit svého kabinetu pro zbývajících deset měsíců společného vládnutí – a ministři dostali za úkol čerpání zrychlit.

„Po Novém roce se chci sejít se všemi ministry, kteří odpovídají za čerpání evropských fondů,“ uvádí a o zrychlení stojí i ministr financí Andrej Babiš z koaličního ANO: „Žádná stavba nebude bez peněz. Potřebujeme investovat, opravit asi dva a půl tisíce kulturních památek a stavět domovy důchodců.“

Šéfka místního rozvoje Karla Šlechtová navíc varuje, že by v následujících letech mohl do využívání unijních peněz negativně zasáhnout odchod Velké Británie z evropského společenství, pokud by spolu s ním došlo i k přepočtu finančního balíku, který má Praha přidělený. „Čím dříve budeme posílat platby na Evropskou komisi, tím větší máme jistotu, že peníze zůstanou České republice,“ podotkla.

Dosavadní čerpání evropských dotací
Zdroj: ČT24

Opozice: Vláda je nepřipravená a bez energie

Pravicová opozice pak upozorňuje, že kdyby byla Sobotkova vláda lépe připravená, nemusela by nyní o zpoždění v čerpání vůbec mluvit. „Je to odpovědnost Sobotkovy vlády. Nepřipravenost programů a výzev a je velký problém,“ konstatoval předseda občanské demokracie Petr Fiala – a skeptický hlas zaznívá i od šéfa TOP 09 Miroslava Kalouska: „Pochopitelně bychom si přáli, kdyby vláda dokázala zrychlit své kroky, ale nevidíme tam žádnou kompetenci a žádnou energii.“

Stoprocentně efektivní v čerpání eurodotací Česko nebylo ani v předchozím „rozpočtovém“ období 2007–2013. Využít nedokázalo šestadvacet miliard korun (3,6 procenta z přidělené částky). To ale Sobotkova vláda, která ve Strakově akademii usedla na začátku roku 2014, považuje za úspěch, propad podle ní hrozil mnohem větší.

„Polovina z těch šestadvaceti miliard byla ztracena v zásadě už ve chvíli, kdy naše vláda nastoupila, snažili jsme se minimalizovat další ztráty,“ podotkl premiér.