Vánoční nákupy mohou být rekordní. Poprvé však do nich zasáhne zákaz prodeje o svátcích

Mzda Čechů v poslední době svižně roste, nálada spotřebitelů se zlepšuje a odborníci očekávají, že se to projeví i na vánočních nákupech. Letošní tržby obchodníků tak mohou být rekordní, a to i přes zákaz prodeje ve vybraných svátcích, který letos poprvé ovlivní vánoční sezonu.

Skupina senátorů oznámila v pondělí, že napadne u Ústavního soudu (ÚS) zákon, jenž o vybraných svátcích zakazuje prodej ve větších obchodech. Podání sepsala Hospodářská komora, žádá v něm soud, aby normu pro rozpory s listinou základních práv zrušil. Podnět podepsalo 19 senátorů.

„Stát nemá do těchto oblastí zasahovat. Jde opravdu o princip,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Podle prezidentky Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Marty Novákové nemá opodstatnění argument odborů o ochraně zaměstnanců. Pro obchody není problém získat pro prodej brigádníky, uvedla.

Místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS), jenž se ve sběru podpisů angažoval, podotkl, že podle jeho názoru nemá stát určovat, kdy se má, nebo nemá v obchodech prodávat. Poukazoval také na to, že zákaz se vztahuje jen na některé svátky, přičemž není jasné, proč ne na jiné.

  • Obchody musí podle nové legislativy, kterou prosadili zejména senátoři za ČSSD, zavřít na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince.
  • Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12:00.
  • Zákaz prodeje se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích.
  • Za porušení zákona hrozí pokuta až milion korun. Kvůli zákonu musely větší obchody poprvé zavřít letos 28. října.
  • Zdroj: ČTK

Zkušenosti z 28. října, prvního dne, kdy byl omezen prodej o svátcích, ukázaly, že pro obchodníky s nepotravinářským zbožím to znamená velký výpadek příjmů. Podle šéfky Svazu obchodu a cestovního ruchu Novákové to pocítily prodejny s hračkami, oděvy, obuví, případně hobbymarkety. Uvedla to ve čtvrtečním pořadu Devadesátka ČT24.

Naopak obchodníci s potravinami takový problém neměli, protože potraviny se zpravidla nakoupí buď dříve,  nebo se bez nich lidé obejdou, uvedla Nováková. 

Devadesátka ČT24: Nakupujeme na Vánoce (zdroj: ČT24)

Komu práce o svátcích vyhovuje

Předsedkyně Odborového svazu pracovníků obchodu Renáta Burianová zákon o zákazu prodeje o vybraných svátcích velice ocenila. Uvedla, že práce v obchodě je velmi náročná fyzicky i psychicky a oněch sedm dní určených zákonem zaručuje zaměstnancům, aby byli doma s rodinami.

„Nezažila jsem, že by se kmenoví zaměstnanci prali o práci o svátcích. S takovými lidmi v kontaktu nejsem,“ reagovala v pořadu Devadesátka ČT24 na úvahy, že si zaměstnanci berou sváteční mzdy právě kvůli příplatkům. Doplnila, že v první fázi se za tyto svátky dává náhradní volno, až poté příplatky. Doplnila, že 7 svátků, kterých se zákon týká, považuje za kompromis ze 13 státních a ostatních svátků. „Je to rozumný kompromis, aby to zákazníky tolik nepostihlo.“

Nováková k tomu řekla,  že zaměstnavatelé nemají problém obsadit takové směny. Celá řada zaměstnanců se zkrácenými úvazky má zájem o práci o svátcích či nedělích, řekla. Například ženy na mateřské či studenti si tak chtějí přivydělat.

„Když jde někdo pracovat do obchodu, měl by si být vědom toho, že prodává o sobotách a o nedělích a o některých svátcích,“ dodala.

  • Průměrná mzda v Česku ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1170 korun na 27 220 korun, tedy o 4,5 procenta.
  • Reálně po odečtení inflace se lidem výdělek zvýšil o čtyři procenta. Medián mezd, tedy prostřední hodnota, činil ve sledovaném období 23 527 korun a proti loňskému třetímu čtvrtletí byl vyšší o 5,1 procenta.
  • Růst mediánu tak podle analytika ČSOB Petra Dufka ukazuje, že mzdy v ekonomice rostou rovnoměrněji, respektive že se rychleji přidává lidem s nižšími příjmy.