Policie obvinila čtyři lidi v souvislosti s firmou LevneElektro.cz

Policie obvinila čtyři muže z krácení daní v souvislosti s provozem e-shopu LevneElektro.cz. Stát měli připravit o 42 milionů korun. Informace ČT oficiálně sdělil mluvčí policie Jihočeského kraje Jiří Matzner.

„Vyšetřovatelka v uplynulých dnech sdělila obvinění ze zvlášť závažného zločinu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby čtyřem osobám spjatým se známou společností,“ sdělil Matzner.

Jmenovanou společností je Elektra PV. Její jednatel a výkonný ředitel Petr Václav měl podle policie sjednat a řídit obchodní spolupráci s účelově zřízenými společnostmi, za něž byli zodpovědní další obvinění.

Podezření na neodvádění DPH

E-shop LevneElektro.cz pozastavil svou činnost v polovině roku 2016. Finanční správa zablokovala společnost Elektra PV, která jej provozovala. Důvodem bylo právě podezření z neodvedených plateb DPH.

„Reálně bylo zboží pořizováno od polských prodejců a dodáváno přímo do skladů společnosti E… s.r.o., kdy následně bylo prodáváno za ceny nižší než pořizovací,“ uvedl policejní mluvčí Jiří Matzner. Fakturačně však bylo zboží dodáváno prostřednictvím druhé firmy. „Ta se stala později zcela nekontaktní, a to pouze za účelem nelegální možnosti čerpání nadměrného odpočtu DPH,“ doplnil mluvčí.

Někteří obvinění pak figurovali ve firmách, jež měly podle kriminalistů za cíl zneprůhlednit nezákonné podnikání. Některé z těchto společností byly následně převedeny na bulharské občany.