Z českých lodníků v Nizozemsku možná budou bezdomovci. Mají problém s daněmi

Z českých lodníků v Nizozemsku možná budou bezdomovci (zdroj: ČT24)

Dluží státu statisíce a přitom prý jen poslouchali úředníky. Odhadem na dva a půl tisíce lidí, pracujících na lodích v Nizozemsku, totiž danilo příjmy tam a ne v Česku. Na jejich profesi se vztahuje výjimka, o které ale nevěděli, a české finanční úřady po nich nyní chtějí daně zpátky.

Každý z lodníků má zaplatit přes půl milionu. Nevědí, jak uživí rodiny. A nejspíš prodají své byty. „To nás sejme na kolena všechny, to jsme, dá se říct, bezdomovci,“ ukazuje svůj platební výměr Lukáš, pracovník na lodi v Nizozemsku.

A další problém je také to, že povolání lodníka se často dědí. Dluhy má tak více lidí v rodině. Peníze mají totiž platit i pozůstalí. Na začátku se prý ovšem každý radil s úředníky. „Děláš v Holandsku, plať daně v Holandsku, takhle nám to bylo řečeno“ vysvětluje pracovník na lodi v Nizozemsku Libor Drda.

Smlouvu, která skutečně daně takto upravuje, podepsalo tehdejší Československo v roce 1974. Jenomže na páté straně je jedna věta – z posádek lodí dělá výjimku. Roky ji však nikdo neřešil, ani nizozemské úřady a daně vybírali. Teď ty české chtějí po lodnících zatím asi tři sta milionů korun. „Neseznámili se s podmínkami zdaňování, když šli pracovat do Holandska,“ konstatuje náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Lodníci: Jsme zahnaní do kouta

Smlouva mluví o mezinárodní dopravě a posádkách člunů. Jenže tito muži se plaví na velkých vnitrozemských lodích. „Já jsem o tom přesvědčen, že je možné udělit generální pardon,“ míní poslanec a náměstek hejtmana Jaroslav Foldyna (ČSSD). Ministr financí může odpustit daně při nesrovnalosti zákonů. Podle ministerstva to ale není tento případ. Lidé prý mají chtít peníze po Nizozemsku zpět.

Na vyplnění formulářů však musejí sehnat překladatele. Banky jim nepůjčí, protože dluží státu. „Jsme zahnaní do kouta,“ říká k tomu pracovník na lodi v Nizozemsku Ladislav Rohlena. Náměstkyně ministra financí Schillerová slibuje, že Finanční správa byla instruována, že má být k těmto lidem maximálně vstřícná.

V Česku nákladních lodí dlouhodobě ubývá. I kvůli opakovanému suchu na Labi. Proto lidé hledají práci v zahraničí.