Ťok věří, že nový zákon nevyloučí České dráhy ze soutěží. Raději se ale zeptá u Šlechtové

Ministerstvo dopravy se kvůli otázce možného vyloučení Českých drah z veřejných soutěží - jako důsledek nového zákona - obrátí na ministerstvo pro místní rozvoj. Vyplývá to z otevřeného dopisu ministra dopravy Dana Ťoka (ANO) premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ťok se domnívá, že takové nebezpečí nehrozí, pro jistotu ale chystá konzultaci s MMR, které je gestorem tohoto zákona.

Sobotka se ve středu na Ťoka obrátil s dotazem, zda není ohrožena pozice Českých drah v připravovaných tendrech na železniční linky, které vyhlašuje ministerstvo dopravy. Nový zákon o veřejných zakázkách totiž požaduje, aby uchazeči o státní zakázky měli zaknihované akcie.

Zákon, který vstoupil v platnost počátkem letošního října, umožňuje zadavateli vyloučit z tendru uchazeče, který nemá výlučně zaknihované akcie. Vybraný dodavatel bez zaknihovaných akcií by měl být také podle zákona ze soutěže vyloučen.

České dráhy podle odborného mluvčího ČSSD pro dopravu Jana Birkeho ale mají ze zákona o Českých drahách akcie v listinné podobě a jejich zaknihování tento zákon brání.

Ťok nesouhlasí, ale…

S tímto výkladem Ťok nesouhlasí, pro jistotu ale bude problém konzultovat s ministerstvem pro místní rozvoj, které vede Karla Šlechtová (ANO). 

Takový přístup by šel proti duchu uvedeného zákona, jehož cílem je vyloučit zadání veřejných zakázek subjektům s neznámými vlastníky. Dostali bychom se do paradoxní situace, že zatímco u zahraničních společností by stačilo čestné prohlášení, u státem vlastněných společností bychom trvali na vyloučení.
Dan Ťok

Akciovou společnost České dráhy vlastní ze sta procent stát.

Stejný problém by navíc neměly podle ministerstva dopravy jen České dráhy. Například v resortu ministerstva průmyslu má listinné akcie například správce přenosové soustavy ČEPS , nebo operátor energetického trhu OTE. 

Souboj o ministra

Předseda ANO Andrej Babiš nedávno ostře odmítl sociálnědemokratickou kritiku ministra dopravy Ťoka, který ve vládě zastupuje Babišovo hnutí. Sociální demokraty naopak obvinil z klientelistických vazeb, které podle Babiše ovlivňují poměry v resortu dopravy.

Ťok má za sebou setkání s premiérem, kde hovořili o mýtu, čerpání evropských dotací i dalších dopravních prioritách. Sobotka dal najevo nespokojenost, nepotvrdil však, že by se chystal prosazovat Ťokovo odvolání.