Slovenský soud trvá na pokutě pro dvě české stavební firmy za kartel

Slovenský nejvyšší soud opět potvrdil rozhodnutí tamního antimonopolního úřadu PMÚ, který před deseti lety potrestal stavební firmy vysokou pokutou za kartelovou dohodu v tendru na výstavbu dálnice.

Antimonopolní úřad uložil v roce 2006 šesti stavebním firmám, mezi nimi i v Česku registrovaným společnostem Skanska a Strabag, pokuty v celkové výši 1,35 miliardy tehdejších slovenských korun (podle konverzního kurzu asi 45 milionů eur).

  • Firmy Skanska DS, která se v minulosti přejmenovala na Skanska, dále Strabag, slovenské firmy Doprastav, Inžinierske stavby a Betamont, jakož i portugalská Mota-Engil podle úřadu koordinovaly své nabídky v soutěži na výstavbu dálnice pod Tatrami.

Slovenský nejvyšší soud se případem znovu zabýval poté, co jeho stejný verdikt z roku 2013 loni zrušil tamní ústavní soud. Ústavní soud tak učinil na základě stížnosti pěti z potrestaných firem a s odůvodněním, že jejich právo nebýt odňat zákonnému soudci a právo na projednání věci nezávislým a nestranným soudem byla postupem a verdiktem slovenského nejvyššího soudu porušena. Podle dřívějších informací v minulosti došlo u nejvyššího soudu patrně k protiprávní změně složení senátu, který v případu rozhodoval.

Kvůli zmiňovanému rozhodnutí o kartelu slovenské úřady potrestané firmy vyloučily z tendrů na budování dálnic a rychlostních silnic. Podniky ovšem do hry vrátilo oznámení úřadu pro veřejné zakázky z léta 2014, že zákaz účasti na státních zakázkách jim už vypršel.