Produkce masa klesla, nákup mléka naopak rostl

Produkce masa v letošním třetím čtvrtletí meziročně klesla o procento na 110 348 tun. Nákup mléka se zvýšil o 0,3 procenta na 614,4 milionu litrů, jeho ceny ale byly meziročně o 16 procent nižší. Klesly také ceny jatečného skotu, naopak zdražila jatečná kuřata a prasata, informoval Český statistický úřad. Podle agrárního analytika Petra Havla se zemědělskéukazatele za současné vlády stále zhoršují, přičemž z toho viní přílišnou byrokracii.

Agrární odborník Petr Havel míní, že by stát měl zrevidovat požadavky na prvovýrobce a zpracovatele, protože byrokracie je příliš velká. Vážně by se podle něj měla zvážit myšlenka snížení DPH u potravin z 15 na 10 procent, jak ji některé vládní strany navrhují. To by podle něj mohlo pomoci odbytu českých potravin.

Od července do konce září vzrostla produkce hovězího a telecího masa, pokles statistici zaznamenali v případě vepřového a drůbežího masa. Výroba hovězího a telecího činila 17 090 tun, což bylo meziročně o 4,7 procenta více. Produkce vepřového se snížila o tři procenta na 53 602 tun a drůbežího o půl procenta na 39 620 tun.

Vývoj cen masa a mléka ve 3. čtvrtletí 2016
Zdroj: ČSÚ

Ceny zemědělských výrobců jatečného skotu byly meziročně většinou nižší, výjimkou byla pouze jatečná telata. U krav ceny klesly o 5,9 procenta, u jalovic o 5,1 procenta a u býků o 0,6 procenta. Jatečná telata zdražila o 6,9 procenta. Za prasata pak zemědělci utržili o 6,7 procenta více než loni, za kuřata se platilo meziročně o procento více.

Průměrná cena jatečných býků byla 46,91 korun za kilogram u živého zvířete a 85,37 koruny v jatečné hmotnosti. Prasata prodávali zemědělci za průměrnou cenu 31,67 Kč/kg v živé hmotnosti nebo za 41,18 Kč/kg jatečné hmotnosti. Průměrná cena kuřat byla 23,50 korun za kilogram živého zvířete. Jakostní mléko pak zemědělci prodávali za průměrných 6,15 korun za litr.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha mj. upozornil na fakt, že o syrové mléko z Česka je v zahraničí zájem, třetina ho putuje do zahraničí. „Ale bohužel dovážíme mléčné výrobky, především máslo a sýry. To není příliš chytrá strategie,“ dodal.

Statistici: Více živých zvířat se vyvezlo, než dovezlo

„Podle předběžných výsledků zahraničního obchodu se v období od června do srpna 2016 vyvezlo více živých zvířat, než dovezlo,“ uvedli statistici. Vývoz nad dovozem převažoval také v případě zahraničního obchodu s mlékem a mléčnými výrobky. Naopak zahraniční obchod s masem pak vykázal zápornou bilanci u hovězího, vepřového i drůbežího, a to minus 5327 tun u hovězího, minus 53 420 tun u vepřového a minus 18 080 tun u drůbežího masa.

Nadále spíše vyvážíme více suroviny a více dovážíme výrobky. Přidaná hodnota zůstává v zahraničí a to je špatně.
Petr Havel
agrární analytik

Havel také upozornil, že stále trvají intervence České národní banky, které pomáhají k dovozům zboží. Až skončí, hrozí podle něho, že se situace ještě zhorší.