Babiš chce změnit doplňkové penzijní spoření pro děti. Výběrem by přišly o výhody

Události: Změna doplňkového penzijního pojištění (zdroj: ČT24)

V rámci doplňkového penzijního spoření mohou rodiče šetřit peníze na stáří svých dětí necelý rok. Ministerstvo financí však plánuje změnit jeho podmínky. Pokud by si lidé chtěli část peněz vybrat hned v osmnácti letech, přišli by o daňovou podporu. S návrhem nesouhlasí část poslanců ani Asociace penzijních společností.

Malý Václav se narodil teprve před osmi měsíci, již nyní se mu však spoří peníze na stáří. Stejně jako jeho bratrovi mu přispívají rodiče. „Líbí se mi představa, že jednou, až jim budu spoření předávat, je povedu k tomu, že by si měli dál sami spořit,“ vysvětlila matka chlapců Veronika Kubková.

V rámci třetího pilíře posílá paní Kubková svým synům každý měsíc tři sta korun, což je minimum, k němuž stát vyplácí příspěvek. Ten roste podle měsíční částky, kterou lidé spoří, nejvyšší je u tisícikoruny – 230 korun.

Příspěvek k doplňkovému penzijnímu spoření
Zdroj: ČT24

V osmnácti letech si budou moci ti, komu rodina peníze spořila, třetinu prostředků vybrat. Pokud to ale udělají, měli by podle ministerstva financí do budoucna přijít o některé výhody. Například případné příspěvky od zaměstnavatele budou muset už navždy danit.

„Pokud je to penzijní připojištění, tak má spořit na stáří a nemá se vybírat v osmnácti letech,“ uvedl šéf resortu Andrej Babiš (ANO). „To, že si vyberou třetinu na studium, i to je zajištění na stáří,“ oponuje mu předseda sněmovního rozpočtového výboru Václav Votava (ČSSD).

Penzijní společnosti jsou proti

Doplňkové penzijní spoření má asi deset tisíc dětí. Průměrně jim rodiče spoří pět set korun měsíčně. Pokud by se podmínky spoření změnily, mohl by zájem podle odborníků klesnout. „Trošku to ten produkt z našeho pohledu poškozuje,“ konstatoval mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček.

I z toho důvodu bude část poslanců usilovat o zachování současného stavu. Ve sněmovně zatím návrh, který je součástí takzvaného daňového balíčku, prošel prvním čtením.