Platím, platíš, platíme faktury. Ale stále později a to ničí drobné podnikatele

Události: Problémy se splácením faktur (zdroj: ČT24)

Platební morálka se letos v Česku zhoršila a jedna skupina ji pociťuje jako vážnou, až likvidační – drobní podnikatelé. Firmy s obratem do 40 milionů tvoří skoro devět desetin společností, které kvůli tomu zkrachují. Skoro dvě třetiny finančních manažerů se letos setkaly s firmou, kterou zlikvidovaly opožděné platby jejích obchodních partnerů.

Právě k drobným podnikatelům se přesunul problém pozdních úhrad. Ze společného výzkumu společnosti Intrum Justitia a Komory certifikovaných účetních vyplynulo, že více než 62 procent firem letos zažilo krach kvůli nesplacené pohledávce. To byl meziroční růst o 27 procentních bodů. Často jim neplatí nebo dluží dlouhou dobou hlavně velké společnosti.

Ještě loni přitom pozdní platby nejvíce postihovaly malé a střední firmy do 100 milionů korun obratu. 

Pozitivní zprávou pak je, že průměrné náklady firem spojené s pozdními úhradami pohledávek proti loňskému roku klesly ze 115 tisíc na 83 tisíc korun.

Vzpomínky na stavebnictví

Majitel firmy Svorsped Oldřich Svorník uvedl, že všechno je nyní pozdější, v průměru tak o dva týdny. Jednatel firmy Metalkov Evžen Reitschläger ml. si zase vzpomněl na dobu, kdy měli zákazníky ve stavebnictví. 

„Podíleli jsme se na několika stavebních zakázkách, kde platební morálka je všeobecně o trošku horší. Nás jako dodavatele, respektive i subdodavatele, to postihlo v pozici sekundární platební neschopnosti,“ řekl. 

Teď už spíše lakují například části vodních elektráren anebo ropných plošin. A až 80 procent jejich výrobků jde za hranice Česka. I to jsou důvody, proč teď už tolik problémů s pozdním splácením nemají.

„Je to i tím, že máme poměrně značné portfolio dlouhodobých zákazníků. Takže to funguje řekněme na férovějších principech,“ dodal Reitschläger ml.

Faktury2
Zdroj: ČT24

Jak platit, když neplatí vám

Spolumajitel Truhlářství Chmela-Řípa Kamil Řípa připomíná klasické dilema. „Máte určité finanční závazky vůči zaměstnancům, vůči ostatním firmám a těm prostě platit musíte. A pokud nemáte peníze na účtě, tak víceméně končíte,“ uvedl.

Teď si tu nechávají zaplatit zálohu ještě před tím, než začnou nábytek vyrábět. Zákazník musí na začátku složit 50 procent ceny. V průběhu zaplatí další část a při převzetí doplatí zbytek.

Proč na to přistoupíte?

Prodlužování doby úhrady pohledávek téměř polovina dotazovaných podnikatelů a finančních profesionálů vnímá jako výrazné zvyšování rizika obchodních vztahů.

Důvody, proč řada firem akceptuje nevýhodné podmínky, jsou různé. Přes 60 procent respondentů však uvedlo, že většinou jde o začínající podnikatele, kteří přistoupí takřka na jakékoli platební podmínky. „Druhým nejčastějším důvodem, který letos uvedla čtvrtina respondentů, je pak obava ze ztráty dobré reputace firmy,“ komentoval výsledky předseda Komory certifikovaných účetních Libor Vašek.

Faktury3
Zdroj: ČT24

Přestože pozdní splácení faktur komplikuje podnikatelům život, většina z nich očekává dobrý rok. Hlavně malé a střední podniky si chválí růst tržeb a příliv zákazníků. Ekonomice se daří, nezaměstnanost je nízká a lidi tak mají chuť víc utrácet. Průzkum IPSOS taky ukázal, že Češi si podnikatelů váží - skoro polovina lidí v něm tvrdí, že by vyměnila zaměstnání za živnost (46,7%). 

Po mateřské založila Adéla Holická malý obchod s oblečením. Začínala sama. Teď, po zhruba dvaceti letech, u ní pracují tři stálí zaměstnanci a další vypomáhají. Zákazníků chodí v poslední době stále více. Denně jich obslouží kolem dvaceti. Nové pracovníky proto potřebují i do e-shopu. Většinu pánské módy totiž prodají právě po internetu.

„Snažíme se v současné době využívat i mladé maminky, které rády pracují. Pro nás je dobře, že to jsou mladí lidé, kteří nás obohacují i svým přístupem k práci.“

Je vidět, že nákupní síla zákazníků je lepší a celkově i ta pánská móda je na vzestupu. Pánové se rádi oblékají, víc na sebe dbají.
Adéla Holická
majielka firmy Kravaťák

Stejně dobře jako tady nyní vidí svojí budoucnost téměř 90 procent malých a středních podnikatelů. A stejně jako tady přijalo nové lidi 23,5 procenta firem.

Prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý trend potvrzuje. „Máme zhruba o skoro deset procentních bodů pozitivnější smýšlení mezi našimi podniky ve srovnání s evropských průměrem.“

Jenže tyto údaje nezahrnují zemědělce. Hlavně ti menší už tak optimističtí nejsou. Například na Farmě Zelený Dvůr pěstují zeleninu a chovají skot na porážku. Noví zákazníci moc nepřibývají, snaží se proto udržet alespoň ty stávající. Také už několik let nepřijali žádného dalšího zaměstnance. „Pro nás je to na hranici rentability. Prostě těch sto hektarů neuživí sto lidí,“ říká majitel Přemysl Čech. 

V Česku je nyní více než 2,4 miliony podnikatelů. Přitom právě ti na venkově zaměstnávají většinu tamních obyvatel.