Ceny v průmyslu i zemědělství rostly v září meziměsíčně výrazněji, než se čekalo. Meziročně ale stále klesají

Ceny průmyslových výrobců v Česku v září meziročně opět zpomalily pokles, a to na 2,4 procenta ze srpnových 3,4 procenta. Růst cen v průmyslu nicméně předčil očekávání analytiků. Pokles zpomalil i u cen v zemědělství, byly nižší o 3,4 procenta po srpnovém snížení o 6,9 procenta. Ceny stavebních prací a tržních služeb znovu stouply, informoval Český statistický úřad, který zveřejnil i vývoj cen v zahraničním obchodu za srpen. Ceny dovozu i vývozu meziročně klesly.

Ceny průmyslových výrobců v září meziměsíčně vzrostly o 0,3 procenta, jejich meziroční pokles tak zpomalil ze srpnových 3,4 procenta na 2,4 procenta. „Zářijový růst cen průmyslových výrobců tak předčil odhad analytiků, kteří předpokládali nárůst cen o 0,1 procenta,“ říká hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler.

Podle ekonomů ale zůstává nyní otázkou, zda se meziměsíční růst zopakuje i v dalších měsících anebo zda září představuje výjimku: v průmyslu totiž sehrály výraznou roli ceny ropy (rafinované ropné produkty) a z historického pohledu je pak výjimečně silný více než čtyřprocentní meziměsíční nárůst výrobních cen v zemědělství.

„Detailnější pohled na strukturu cen průmyslových výrobců hlásí, že se v září nijak nezměnila situace v odvětvích s vyšší přidanou hodnotou, jako jsou počítače, elektrická zařízení, stroje a zařízení či dopravní prostředky. Respektive: v těchto případech se meziroční tempo růstu cen zmírnilo anebo se ceny dokonce vrátily k meziročnímu poklesu,“ říká hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Ilustrační fotografie
Zdroj: ČT24

Každopádně, za letošní 3. čtvrtletí jako celek klesly ceny průmyslových výrobců meziročně o 3,2 % a ceny zemědělských výrobců o 5,7 procenta. V obou případech je tak pokles o něco výraznější, než co předpokládala ČNB: ta ve své prognóze odhadovala pokles cen průmyslových výrobců o 2,8 % a u cen zemědělských výrobců předpokládala centrální banka meziroční pokles o 5,5 procenta.

V průmyslu hrál hlavní roli koks a ropa

V průmyslu v září nejvíce zlevnil koks a ropné produkty. Klesly ale i ceny elektřiny, plynu, kovů a výrobků z nich, potravin, nápojů a tabáku. Naproti tomu dráž vyšla proti loňskému září voda a její úprava nebo nábytek.

„Při hodnocení podle hlavních průmyslových skupin se meziročně nejvíce snížily ceny energií, a to o pět procent. Přitom ještě minulý měsíc klesaly o 7,4 procenta. To je jasným důkazem toho, že energie už nejsou meziročně tak levné. Předběžná dohoda o omezení těžby ropy hlavními těžaři totiž tlačí cenu ,černého zlata‘ mírně vzhůru a s tím zdražují i další energetické komodity. A to je ten důvod, proč hloubka průmyslové deflace slábne u nás i ve světě,“ konstatuje ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová.

Zároveň ale připomíná, že růst cen ropy se v cenách výrobců stále ještě plně neodrazil. Podle Šichtařové to přijde v příštích měsících a index se proto bude postupně přibližovat k nule.

Deflace z průmyslu sama pozvolna zmizí. Není potřeba, aby Česká národní banka jakkoliv upravovala svou politiku. Trh si pomůže sám.
Markéta Šichtařová
ředitelka společnosti Next Finance

Z cen průmyslových výrobků tak začíná postupně vyprchávat pokles cen ropy, souhlasí Seidler, zářijové zpomalení meziročního poklesu cen průmyslových výrobců ze srpnových 3,4 % bylo do velké míry dáno právě tímto efektem. „I přesto však zůstane meziroční dynamika cen průmyslových výrobců do konce roku v záporných hodnotách a do kladných čísel překmitne až na začátku roku příštího,“ dodává Seidler.

Stavební materiál
Zdroj: Josef Vostárek/ČTK

Ceny stavebních prací rostly o jedno procento

V zemědělství se snížily ceny v rostlinné výrobě, konkrétně u čerstvé zeleniny, obilovin, olejnin a brambor. V živočišné výrobě zlevnilo mléko, vejce a skot, vedle toho cena jatečných prasat stoupla.

Ceny stavebních prací se podle odhadů ČSÚ zvýšily o procento, v srpnu byly vyšší o 0,9 procenta. Stavební materiál je ale levnější o 0,7 procenta. „Dál si myslíme, že stavebnictví jako celek letos čeká pokles. Poptávka po nových stavbách stále není dostatečná,“ konstatuje Šichtařová.

Tržní služby v podnikatelské sféře zdražily o 0,3 procenta po srpnovém nárůstu o 0,1 procenta. Vzrostly ceny za poštovní a kurýrní služby a za reklamní služby a průzkum trhu.

Vývozní i dovozní ceny klesly

Co se týče cen zahraničního obchodu v srpnu, tak vývozní ceny klesly meziročně o 2,5 procenta a dovozní o 3,6 procenta. Vývoj vývozních cen ovlivnilo zejména zlevnění strojů a dopravních prostředků, na poklesu dovozních cen se podepsalo hlavně zlevnění minerálních paliv.