Na anonymních vkladních knížkách jsou skoro dvě miliardy. Času na výběr rychle ubývá

Události ČT: Anonymní vkladní knížky definitivně skončí za necelé tři měsíce (zdroj: ČT24)

Platnost anonymních vkladních knížek skončila v prosinci 2002, lidé ale měli dosud možnost si peníze na nich uložené vyzvednout. Ještě teď se na těchto vkladních knížkách nachází dohromady téměř dvě miliardy korun. S koncem roku 2016 ale všechny zbývající peníze definitivně půjdou na dobročinné účely.

Česká spořitelna ještě eviduje 2,5 milionu anonymní knížek, na kterých je uloženo 1,89 miliardy korun. Jde už o zlomek částky, kterou na nich lidé měli, když končila jejich platnost. Na konci roku 2002 na nich banka spravovala 120 miliard korun. Anonymní vkladní knížky je nutné vybrat do konce tohoto roku, promlčené vklady propadají.

Vkladní knížky na doručitele
Zdroj: ČT24

Na pobočku je nutné přijít s anonymní vkladní knížkou a platným občanským průkazem. Vkladní knížka přitom může být na heslo, nebo nemusí. Pokud má, je uvedeno na přední straně. Pokud klient heslo nezná, banka mu nastřádanou hotovost nevyplatí.

Na knížkách jsou často nanejvýš desítky korun

Peníze jde ale vybrat i z poškozených vkladních knížek. „Klienti nosí knížky, které jsou třeba okousané, ožužlané,“ zmínila mluvčí České spořitelny Kristýna Havligerová.

Po ověření klienta a vkladní knížky banka peníze z knížky vyplatí, a to v hotovosti. Není možné je přímo poslat na účet.

  • Majitelé měli podle zákona právo na výplatu vkladu na anonymních knížkách do 31. 12. 2012. Lhůtu ale pak Česká spořitelna posunula do konce roku 2015 a nakonec stanovila datum, dokdy se lidé mohou ještě přihlásit, na konec roku 2016.

V drtivé většině případů ale anonymní knížky žádný velký poklad neskrývají. „Zhruba v 98 procentech tam leží něco do 5 tisíc korun. V 41 procentech to jsou dokonce částky menší než 50 korun,“ podotkla Havligerová.

V platnosti pak zůstávají vkladní knížky, které mají uvedeno, že jsou na jméno. To je tam navíc spolu s dalšími údaji zaneseno.

Peníze míří do nadace

Peníze, které bance propadají, spořitelna věnuje Nadaci Depositum Bonum, kterou založila v roce 2012. Ta se s vkladem 1,45 miliardy korun stala největší nadací v Česku. Zaměřuje se na zlepšení úrovně vzdělání, zejména v technických a přírodních vědách.

Z částky, kterou spořitelna do nadace v roce 2013 nepřevedla, vznikla rezerva pro klienty, kteří si ještě přijdou vyzvednout vklady i po zákonem daném termínu. Ke konci září 2016 tvořila tato rezerva zhruba 260 milionů korun. Zbytek rezervy, tedy tuto částku sníženou o vyzvednuté vklady do konce roku 2016, převede spořitelna opět do majetku Nadace Depositum Bonum.