České firmy už zase věří Rusku, na tamní trh se hrnou i nováčci

Po letech stagnace se čeští podnikatelé opět snaží dostat na ruský trh. Věří, že tamní ekonomika už má krizi za sebou. Jejich výhodou je i to, že mezinárodní sankce uvalené na Rusko platí hlavně na federální úrovni a většinou nemají vliv na regiony, kam český byznys míří.

Česká firma Brano, vyrábějící autodíly, nedávno postavila v Nižném Novgorodu nový závod. Věří, že zakázek brzy výrazně přibude a že končí doba, kdy kvůli mezinárodním sankcím klesla produkce aut v Rusku o stovky tisíc ročně.

Ruský automobilový trh těžce zasáhla hospodářská recese, za kterou stojí nízké ceny ropy a západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Loni se celkový prodej aut v Rusku propadl o 36 procent na 1,6 milionu vozů. 

„Jsou oficiální prognózy až do roku 2021, kdy by měla výroba opět růst až na 1,8 milionu, takže to je pořád ohromný trh,“ řekl ředitel BranoRus Jiří Adámek. Na úspěch této firmy chce navázat mnoho českých společností. Některé se právě teď připravují vstoupit na ruský trh úplně poprvé. Navázat kontakty a oslovit tamní zákazníky jim pomáhá česká diplomacie.

O možnostech dobré spolupráce s regiony je přesvědčen i velvyslanec v Rusku Vladimír Remek, a to navzdory současným problémům na mezinárodním poli, sankcím a ekonomické situaci v samotné zemi.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

Minusem je obrovská byrokracie. Láká však vidina velkých zisků

České firmy se proto zaměřují na města velikostí srovnatelná s Prahou. Nižnému Novgorodu, kde žije přes 1 200 000 obyvatel, například nabízejí software na řízení hromadné dopravy nebo komunálních služeb, které už v české metropoli fungují.

Josef Doležal se společnosti R Altra připomíná, že jeho firma má v systému registrována všechna vozidla, které odklízejí sníh v Praze. Zkušenosti takto získané chce využít i  v zahraničí. 

České podniky přiznávají, že se v Rusku musí vyrovnat s obrovskou byrokracií i se specifiky místního trhu. Láká je ale, že mohou uzavřít podstatně větší obchody než doma. Gubernátor Nižněnovgorodské oblasti Valerij Šancev v této souvislosti zmínil přípravu výstavby nového logistického centra. „Zájem o zakázku už projevili i čeští dodavatelé,“ doplnil.

Čeští podnikatelé opět chtějí do Ruska (zdroj: ČT24)

Zlepšení ratingu země

Oživení ruského hospodářství věří i mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's. Nedávno zlepšila výhled úvěrového ratingu země z negativního na stabilní. Konstatovala, že vnější rizika pro ruskou ekonomiku v poslední době do značné míry ustoupila. Ekonomika se dál adaptuje na situaci nižších cen ropy a západních sankcí a S&P založila svůj krok na předpokladu, že tato adaptace bude zdárně pokračovat.

S&P snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska do spekulativního pásma loni v lednu. Ztráta investičního ratingu znamenala, že řada finančních institucí nemohla investovat do ruských aktiv.

  • Standard & Poor's očekává, že ruská ekonomika se v letech 2017–2019 vrátí k růstu, který bude v průměru činit 1,6 procenta ročně. 
  • Letos ještě agentura odhaduje pokles hrubého domácího produktu v rozsahu jednoho procenta.