Intervence skončí v druhé polovině příštího roku, řekl Jiří Rusnok

Jiří Rusnok o měnové politice ČNB (zdroj: ČT24)

Guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok předpokládá, že intervence ČNB vůči kurzu koruny k euro skončí ve druhé polovině příštího roku. Řekl to ve vysílání České televize. Dodal také, že ČNB komunikuje s vládou ohledně přijetí eura a radí, aby se vedení státu zatím nevázalo stanovením přesného data přijetí evropské společné měny.

Guvernér Rusnok poukázal na to, že ČNB se v rozhodnutích ohledně intervencí velmi často řídí prognózami. „Ta aktuální nám ukazuje, že by konec mohl přijít v druhé půlce příštího roku,“ řekl. Faktorů, které by mohly konec intervencí ovlivnit, je podle něj spousta. „Pokud by se udála nějaká důležitá věc v české ekonomice, kterou my zatím nepředpokládáme, tak bychom také museli zvažovat intervence. Pravděpodobnost je ale velmi nízká,“ popsal situaci Rusnok.

Guvernér je zastáncem jednorázového ukončení intervencí. Debata o formě ukončení intervencí ale ještě ani neproběhla. „Navíc podle mě je trochu zbytečná. My jsme jasně řekli, že ať už bude jakýkoli způsob opuštění kurzového závazku, tak nedopustíme dramatické výkyvy kurzu koruny. To, jestli bude jednorázový, nebo postupný, je vedlejší. Vývoj kurzu musí být v rozumném koridoru,“ vysvětlil Rusnok.

ČNB vládě radí také ohledně zavedení eura. Podle Rusnoka se postupně přibližujeme podmínkám zemí eurozóny, ale je ještě dost oblastí, kde je rozdíl mezi Českem a eurozónou značný. „Například mzdová úroveň. Doporučujeme tedy nestanovovat žádné přesné datum zavedení eura. Zásadně je to rozhodnutí politické. Ekonomické překážky neexistují, ale má to své náklady, kterých si musíme být vědomi,“ zakončil Rusnok.

Dřímal: ČNB bude korunu oslabovat i po skončení intervencí

Ekonom Komerční banky Marek Dřímal se divil tomu, co Rusnok o intervencích řekl. „Ještě minulý týden sám Rusnok opakoval stanovisko bankovní rady z posledního zasedání, že ‚exit‘ je pravděpodobný v polovině roku 2017,“ popsal. Podle něj stály za tímto posunem zvýšené tlaky na kurzový závazek, a to kvůli některým komentářům členů bankovní rady a zrychlující inflaci. „Na samotném spotovém trhu koruny s eurem se to projevilo setrváním české měny těsně u hranice 27 korun za euro. To hlavní se ale dělo v pozadí. Příliv spekulativního kapitálu způsobil, že koruna proti euru posílila na forwardovém trhu, např. v ročním horizontu, protože investoři začali sázet právě na ukončení závazku v polovině příštího roku. Česká národní banka zároveň musela podle našich odhadů výrazně zvýšit svou intervenční aktivitu, aby korunu nad hladinou 27 korun udržela,“ vysvětlil Dřímal.

Ukončení kurzového závazku v druhé polovině roku očekává i on. „Konkrétně ve čtvrtém kvartále. Teprve tehdy si bude podle nás ČNB jistá, že opuštění závazku neohrozí plnění jejího inflačního cíle. Ani to však nebude znamenat konec intervencí, protože centrální banka bude pravděpodobně omezovat posilování koruny ještě dalších několik měsíců,“ předpovídá ekonom.