Británie pustila do oběhu plastovou pětilibrovou bankovku

Velká Británie má novou pětilibrovou bankovku (hodnota 160 korun). Speciální je ve dvou věcech, poprvé se na britské bankovce objevil portrét britského válečného premiéra Winstona Churchilla. Bankovka je navíc vyrobená z plastu.

Nová bankovka je vytištěna na polymeru, tenké ohebné plastové fólii, která je považována za čistější, bezpečnější a silnější. Životnost nové bankovky tak může být až o pět let delší, než u současných papírových bankovek. První náklad činí asi 440 milionů nových bankovek, které mají postupně nahradit starší, papírové, na kterých je podobizna reformátorky vězeňství Elizabeth Fryové. Tyto bankovky by měly být v platnosti do května.

Spolupracovník České televize v Británii popsal, že bankovka by měla být mnohem těžší na zničení nebo padělání. „Ze statistik lze vyčíst, jak britové zacházejí s penězi. Ty nové bankovky by měly být odolnější vůči pračce, natržení, nebo dokonce roztržení. Britové takto zničí kolem 10 tisíc bankovek ročně. Kolem 5 tisíc bývá rozžvýkáno nebo snězeno,“ řekl. 

Britská pětilibrovka je plastová (zdroj: ČT24)

Nová pětilibrovka dláždí cestu nové generaci bezpečnostních prvků, které mají ztížit falšování bankovek. Je mezi nimi několik hologramů, průhledné okno s portrétem královny či zobrazení Big Benu na přední straně na zlaté fólii a na zadní straně na stříbrné fólii.

Churchill poprvé na librové bankovce

Pro bankovku byl použit Churchillův snímek z roku 1941. Pod ním se pak objeví jeho slavný citát, který zazněl v první Churchillově řeči ve funkci premiéra v roce 1940: „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.“ Churchill je po vévodovi z Wellingtonu teprve druhým britským ministerským předsedou, který je vyobrazen na některé z britských bankovek.

Churchillovy vůdčí schopnosti během druhé světové války mu vynesly mezinárodní uznání, zvláště v USA, kde mu bylo uděleno čestné občanství. Byl zobrazen na poštovních známkách 150 zemí. Během života obdržel 37 řádů, vyznamenání a medailí, včetně Podvazkového řádu a Nobelovy ceny za literaturu. V roce 2014 mu byl udělen v České republice in memoriam Řád Bílého lva. Zemřel v 24. ledna 1965 ve věku 90 let. Churchill byl také prvním neurozeným občanem vyobrazeným na britské minci, v roce 1965 se objevil na minci v hodnotě pět šilinků. 

Britská plastová pětilibrovka
Zdroj: Dylan Martinez/Reuters

Každou změnu britské měny provází velká debata o tom, kdo by se měl objevit na jejím rubu. Podle Kytky byl Churchill jako válečný premiér a vítěz Nobelovy ceny za literaturu jedním z favoritů. „Když patřičný výbor začal projednávat změnu, tak někteří měli na paměti, že britské platidlo bude měnou mezinárodní a například němečtí uživatelé se mohou cítit nesví při pohledu na Churchilla,“ řekl a dodal, že diskuze byla také ohledně některých ekonomických kroků bývalého premiéra. „Jako ministr ve 20. letech prosadil to, že britská měna byla navázána na zlatý standard a vedlo to Británii k velké hospodářské krizi a k velké stávce. Také se ale většina Britů ptala, proč nebyl Churchill na britských bankovkách dříve,“ uvedl Kytka.

Nová libra vypadá jako euro, zní od Britů

Z oběhu se budou postupně stahovat také desetilibrové a dvacetilibrové bankovky. „Nejvyšší nominální bankovka, padesátilibrová, zůstane papírová, je v oběhu docela vzácná,“ vysvětlil Kytka. Britové ale mají problém s jinou věcí. Grafický návrh i materiál podle některých připomíná euro, které Britové odmítali. „A tak Británií zní, co je to za drzost přicházet s takovouto bankovou zrovna teď, když je Británie jednou nohou pryč z Evropské unie. Stále více plateb v Británii je bezhotovostních, a tak bude význam bankovek klesat,“ popsal spolupracovník České televize.

Novou bankovku nedávno představila i Austrálie. „Na jedné straně je britská královna. Byť u protinožců teď sílí tendence toho, aby britská panovnice přestala být formálně hlavou austrálie. Je to trend ve všech zemích, které chtějí na své měně ušetřit,“ řekl Kytka.