Britský průmysl vydal v srpnu nečekaně příznivý signál o své aktivitě

Dva měsíce po rozhodnutí Britů o odchodu země z Evropské unie se ostrovní průmysl vzepjal k nečekanému výkonu. Index nákupních manažerů, který je ostře sledovaným ukazatelem aktivity v sektoru, vzrostl v srpnu o plných pět bodů na desetiměsíční maximum 53,3 bodu. Hodnota nad 50 body ukazuje růst aktivity. V červenci přitom tento index klesl na tříleté minimum 48,3 bodu.

„Zveřejněný ukazatel doslova šokoval. Nikoliv ovšem svým zhoršením, ale naopak dramatickým vzestupem. Britští průmyslníci po počátečním šoku a nejistotě vidí, že se (alespoň prozatím) nic zásadního s ekonomikou po brexitu neděje. Nová vláda se snaží, aby proces brexitu byl co nejhladší a zároveň neohrozil stávající britský byznys. A průmyslový sektor tomu věří,“ uvedl hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Podle očekávání výrazně vzrostly exportní zakázky, které stouply nejrychleji za více než dva roky. Údaje ale ukázaly také oživení aktivity zaměřené na domácí trh. Pokud by podobné oživení jako průmysl vykázal příští týden i mnohem větší sektor služeb, který se zaměřuje na domácí spotřebitele, přimělo by to řadu ekonomů přehodnotit bezprostřední dopady referenda na britskou ekonomiku, uvedla agentura Reuters.

Libra posiluje, akcie rostou

Libra stoupla vůči dolaru i euru až o jedno procento. Přitom hned po referendu v červnu ztratila k oběma měnám více než deset procent. V prvotním překvapení ztratily v červnu také britské akcie, ale od té doby již stabilně rostou. Zatímco ve dnech po hlasování například index FTSE 100 klesl k 5980 bodům z 6340 těsně před referendem, nyní se pohybuje na více než 6730 bodech. 

Čtvrteční zpráva přitom na finančních trzích vyvolala dohady, že centrální banka bude moci upustit od dalšího snižování úrokových sazeb a dalších opatření, jimiž po referendu podpořila ekonomiku. Banka počátkem srpna snížila základní úrokovou sazbu na nové minimum a obnovila podpůrné nákupy dluhopisů.

Srpen přinesl příznivé výsledky

V srpnu se přitom ukázalo, že britská ekonomika zrychlila ve druhém čtvrtletí mezičtvrtletní růst na 0,6 procenta z tempa 0,4 procenta v prvním kvartále. Nejistota před červnovým hlasováním o vystoupení z Evropské unie tak na ni neměla žádný vliv. Meziročně hrubý domácí produkt (HDP) Británie stoupl o 2,2 procenta, což bylo rovněž zrychlení z dvouprocentního tempa na počátku roku. 

Minulý měsíc oživila také důvěra britských spotřebitelů. Její srpnový index vzrostl nejvíce za 3,5 roku a smazal zhruba polovinu červencové ztráty. Spotřebitelské výdaje byly hlavním tahounem silného růstu britské ekonomiky posledních tří let. Tyto výdaje zůstaly vysoké i po červnovém referendu, jak ukázaly údaje, podle nichž britské maloobchodní tržby rostly nejvyšším červencovým tempem za 14 let.