Největší čínská ropná firma PetroChina oznámila pokles zisku o 98 procent

Nízké ceny ropy a plynu tvrdě zasáhly hospodaření největšího čínského producenta ropy a zemního plynu PetroChina. Čistý zisk mu klesl v prvním pololetí meziročně o 98 procent na 531 milionů jüanů (1,9 miliardy korun), o rok dřív to bylo 25,4 miliardy jüanů.

Firma nyní čelí rostoucí konkurenci ze strany nezávislých rafinerií, která ji tlačí ke snižování produkce ve vlastních rafinerských závodech. Nízké ceny ropy navíc firmu nutí omezovat nákladnou těžbu na domácích nalezištích.

Za první pololetí vykázala PetroChina meziroční pokles těžby ropy v Číně o více než čtyři procenta, uvedla agentura Reuters. Firma oznámila, že nečeká zlepšení situace ani ve zbytku letošního roku. Na newyorské burze NYSE klesly za poslední rok akcie Petrochina z 87,1 dolarů na současných zhruba 67,3 dolaru.

Aktivity podniku v oblasti dovozu zemního plynu se v pololetí potýkaly s nižšími domácími cenami a se zpomalující poptávkou. Vykázaly tak čistou ztrátu přes osm miliard jüanů. Celkové tržby společnosti v pololetí klesly o 15 procent na 739 miliardy jüanů (2,7 bilionu korun).

Poražený internetový gigant Alibaba

Čínský akciový trh zažívá změny. Tamní sociální a komunikační síť Tencent Holdings v srpnu co do tržní hodnoty předstihla konkurenční internetovou společnost Alibaba a stala se nejhodnotnější čínskou technologickou firmou. Skončila těsně pod úrovní celkově nejhodnotnější čínské firmy, telekomunikační skupiny China Mobile.

Akciovému trhu v posledních letech dominují firmy z odvětví komunikace a internetu. Je to velký posun proti minulému desetiletí, kdy dominovaly banky a skupiny, jako je právě Petrochina. Čína tím kopíruje západní trend.

Nejhodnotnějšími světovými firmami se v posledních letech staly americké technologické společnosti Apple, Alphabet s dceřinou firmou Google a Microsoft.