Zisky ČEZu ovlivní odstávky elektráren, firma přijde o více než tři miliardy korun

Tisková konference: ČEZ a jeho pololetní výsledky (zdroj: ČT24)

Čistý zisk energetické společnosti ČEZ klesl meziročně v pololetí o deset procent na 13,8 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) činil 33,1 miliardy korun, což je proti loňskému roku pokles o 2,4 miliardy korun. Dopad odstávek jaderných elektráren do letošního provozního zisku EBITDA společnosti ČEZ bude přes tři miliardy korun.

Dopad odstávek jaderných elektráren do letošního celoročního provozního zisku EBITDA společnosti ČEZ bude přes tři miliardy korun proti tomu, kdyby bloky vyráběly na plný výkon. Řekl to finanční ředitel firmy Martin Novák. Jde o značné navýšení i proti původním plánům ČEZ.

„Celkový dopad v penězích proti tomu, co jsme očekávali, je asi 2,5 miliardy korun. Z toho 600 milionů je dopad do prvního pololetí, ve druhém pololetí pak očekáváme dopad 1,9 miliardy korun,“ uvedl Novák.

ČEZ v minulém roce rozšířil především v Jaderné elektrárně Dukovany kontroly svarů, v jejichž dokumentaci byly nesrovnalosti. Technici navíc provádějí zkoušky zařízení a investice, jež ČEZ potřebuje dokončit kvůli podání žádosti o nové povolení provozu, které ještě potřebuje získat pro tři ze čtyř bloků elektrárny. Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk v červnu uvedl, že rozsáhlé kontroly skončí příští rok.

Zisky ovlivnily kontroly i obchody s komoditami

Výroba z tradičních zdrojů v prvních šesti měsících klesla o procento. Negativně se projevily odstávky jaderných elektráren, ČEZ musel prodloužit zejména kontroly svarů v Dukovanech. „Negativní dopad rozšířených kontrol svarů v jaderných elektrárnách na zisk v prvním pololetí se nám podařilo více než kompenzovat vyšší a efektivnější výrobou v uhelných elektrárnách a zejména díky zisku z obchodování s komoditami,“ uvedl generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Za celý rok ČEZ očekává očištěný čistý zisk na úrovni 18 miliard korun, což by byl pokles proti 20,5 miliardy Kč za rok 2015. Kromě tradičních sezonních vlivů by se měly projevit i dva významné faktory.

„Nárůst odpisů a pokles kapitalizovaných úroků související se zařazením komplexně obnovené Elektrárny Prunéřov do majetku. A dále letos nemůžeme počítat s loňským vrácením části daně za emisní povolenky z let 2011 a 2012, které v druhém pololetí 2015 přineslo do zisku 3,8 mld. Kč,“ uvedl finanční ředitel ČEZ Martin Novák.

Naše výsledky ovlivnilo hodně vlivů. Mezi ty hlavní negativní vlivy patří nižší realizační ceny elektrické energie, což má dopad v řádu 7 miliard korun. Je zde také vliv plnění závazků Správy železniční dopravní cesty v roce 2010, což se neprojeví letos a nižší narovnání objemu nevyfakturované elektřiny. Mezi pozitivní vlivy patří to, že se nám daří v letošním roce vyrobit více elektřiny. Dále se nám podařilo obnovit příděl zelených certifikátů na naše větrné farmy v Rumunsku, a více se nám daří obchod s komoditami. Daří se nám také zlepšovat vnitřní efektivitu a nákladovost.
Daniel Beneš
generální ředitel ČEZ

EBITDA by se podle odhadů firmy měla snížit z loňských 65,1 miliardy korun na 58 miliard. Firma původně odhadovala 60 miliard korun. Výhled upřesnila kvůli prodloužení odstávek jaderných zdrojů a posunu očekávaného rozhodnutí soudu ohledně plnění závazku Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) z roku 2011.

Vrchní soud už v březnu rozhodl, že SŽDC musí zaplatit ČEZ 1,07 miliardy korun za neodebranou elektřinu v roce 2010. Firmy se o obdobnou sumu soudí právě i za rok 2011. Za druhé čtvrtletí letošního roku společnost ČEZ vydělala 3,8 miliardy korun. Ve stejném období loni byl zisk více než dvojnásobný, a to 7,8 miliardy korun. 

Analytici jsou zklamaní a překvapení nízkými tržbami

Kvartální tržby byly podstatně nižší, než očekávali analytici a ekonomové. Hlavním důvodem poklesu celoročního cíle EBITDA jsou podle analytika Josefa Němého z Komerční banky prodloužené odstávky jaderných elektráren. „Na druhou stranu, ČEZ ponechal v platnosti předpověď pro upravený čistý zisk ve výši 18 miliard korun díky sníženým odhadům odpisů a úrokových nákladů,“ řekl. 

V reakci na výsledky také klesají akcie ČEZ, a to přibližně o tři procenta. „Cena akcií se ovšem stále drží nad naší cílovou cenou. V následujících týdnech bychom proto mohli aktualizovat naše doporučení. Připomeňme, že na začátku září bude zveřejněna nová prognóza Société Générale pro ceny německé elektřiny, což je klíčový vstup do našeho oceňovacího modelu,“ popsal Němý. 

Co se čeká na trhu akcií, popsal i Tomáš Sýkora z Patria Finance. „Na výsledky očekáváme negativní bezprostřední reakci. Investory a analytiky bude při konferenčním hovoru k výsledkům zřejmě nejvíce zajímat případný posun ve věci zájmu společnosti ČEZ o aktiva EDF v Polsku a také další okolnosti úpravy výhledu zisků společnosti pro letošní rok,“ uvedl k situaci.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím majoritním akcionářem je stát, který drží prostřednictvím ministerstva financí zhruba 70 procent akcií. Vyplácená dividenda tak jde do státního rozpočtu.