Stavbu dvou britských jaderných reaktorů ohrožují nejistota, nedůvěra a strach

Brexit ovlivňuje dostavbu elektrárny (zdroj: ČT24)

Nová britská vláda zpochybnila jeden z největších energetických projektů plánovaných v Evropě. Minulý pátek měla podepsat smlouvu s francouzským a čínským investorem o výstavbě obří jaderné elektrárny v přepočtu za 570 miliard korun. Ta by mohla pokrýt zhruba 7 procent britské spotřeby energie. Na revizi projektu si ale vláda nečekaně vyžádala čas do podzimu.

Hinkley Point C se má stát první britskou jadernou elektrárnou za desítky let. Jen několik hodin po schválení investice francouzským gigantem EDF ale Londýn překvapil: vyžádal si čas na rozmyšlenou. 

Asociace britského jaderného průmyslu stále věří, že dva nové reaktory vzniknou. 

V průběhu posledních šesti let a příštích 14 let bude vyřazeno z provozu 65 procent energetické výrobní kapacity naší generace. Musí se nahradit.
Tom Greatrex
šéf britské asociace jaderného průmyslu

Revize projektu přišla několik týdnů po odhlasování odchodu Velké Británie z Evropské unie (brexitu) a demisi premiéra Camerona, který projekt před třemi lety spustil. V následné ekonomické nejistotě se najednou zdá příliš vysoká cena - má jít o nejdražší jadernou elektrárnu na světě. Vadí rovněž dohodnuté tarify za megawatthodinu energie - dvojnásobné proti současným. Opozice odklad vítá.

„Vítám to, jen si myslím, že budeme v očích investorů působit naprosto chaoticky,“ uvedl stínový ministr energetiky Barry Gardiner.

Do reaktorů chce investovat dvě třetiny francouzská společnost EDF a třetinu čínská státní firma CGN.

Francouzi měli v posledních letech problémy a tento projekt jim měl pomoci. Kritikové jaderné energie ale EDF už nevěří. Například mluvčí organizace Greenpeace Kate Blagojevicová připomíná, že „všude, kde se EDF pokoušel postavit podobný typ jaderných reaktorů, ve Francii, Finsku a v Číně, není žádný v provozu. Všechny ty elektrárny buď přesáhly rozpočet nebo plánovanou dobu stavby.“

Odborník na energetiku Jiří Gavor soudí, že právě ekonomika stavby je klíčová. Podle něho jde o velmi drahý projekt, který se navíc prodražuje s oslabením libry. Gavor upozornil i na to, že právě kvůli této nákladnosti jsou v přípravě projektu Číňané, protože jinak by tato stavba byla nad možnosti EDF. 

Jakou roli hraje premiérka?

Objevily se ovšem také spekulace, že hlavním důvodem zdržení je nedůvěra nové premiérky Theresy Mayové vůči Číně a zároveň strach, že účastí v obří jaderné elektrárně získá přístup k britským strategickým informacím.

Přípravy terénu nicméně zatím pokračují - odklad nic nemění za tom, že beton by měl do základů elektrárny začít téct v půlce roku 2019. 

  • Hinkley Point je britská jaderná elektrárna nacházející se v Somersetu na pobřeží Bristolského zálivu, osm kilometrů západně od ústí řeky Parrett. Zahrnuje 2 odstavené reaktory označované jako Hinkley Point A a 2 provozované jaderné reaktory označované jako Hinkley Point B, uvádí Wikipedie. 
  • První plány na výstavbu nové generace jaderných reaktorů spadají podle serveru oenergetice.cz do listopadu 2005. Tehdejší premiér Tony Blair představil energetickou politiku Velké Británie, která se zaměří na výstavbu nových jaderných elektráren.