Češi patentují své vynálezy většinou doma, zahraničí je neláká

Události: Češi patentují své vynálezy pouze doma (zdroj: ČT24)

Čeští vynálezci si patentují většinu technických vynálezů skoro výhradně na domácím trhu. Mezinárodní ochranu jich loni získalo jen asi sto třicet. Přitom právě patent ve více státech je cennější i pro případné investory. Usnadnit mezinárodní přihlašování chce nově vznikající Visegrádský patentový institut. Vynálezcům a firmám umožní podávat přihlášky v češtině. A ušetří jim také za poplatky za rešerše.

Čeští inovátoři a vynálezci můžou na patenty a ochranné známky v zahraničí čerpat dotace. A to až do jednoho milionu korun. Ani to ale mnohé vynálezce nemotivovalo k tomu, si o zahraniční patent požádat.

Získat ochranu pro české vynálezy může trvat roky a stát desítky tisíc korun. Firmám ale chce pomáhat Visegrádský patentový institut. Například zahraniční přihlášky umožní podávat nově v češtině, to popsal předseda Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl. „Přihlašovatel ušetří na poplatcích za mezinárodní rešerši. A to konkrétně 40 procent z poplatku, který činí 1875 eur,“ uvedl.

Patent platí 20 let, pak se musí řešit, co dál

Některé firmy ale patenty mají. Například firma z Vysočiny, která vyrobí všechny díly a sestavuje z nich sekačku, má na svůj podvozek patent již několik let. Sekačku trvá sestavit asi měsíc a unikátnost popisuje Lubomír Dvořák, jednatel firmy Dvořák – svahové sekačky . „Je to v tom, že jednotlivá kola se otáčejí kolem své osy o 360 stupňů. Problém ale je v tom, že ta patentová ochrana trvá pouze dvacet let a nám už se téměř ten čas blíží,“ řekl. 

Ročně vyrobí asi pět set strojů. Většinu odeberou zákazníci ze zahraničí. Právě proto mají legální monopol na výrobu nejen pro Českou republiku a Evropu, ale i pro Spojené státy, Kanadu nebo třeba Japonsko. Na to, až jejich technické řešení budou smět využít i případní konkurenti, se firma zatím nepřipravuje. 

  • počet patentů v ČR – 749
  • z toho mezinárodní přihlášky dle PCT – 133