Založila novátorskou firmu a stala se miliardářkou. Nyní má Holmesová průšvih a jmění na nule

Šéfka americké společnosti Theranos pro novátorské krevní testy Elizabeth Holmesová nesmí nejméně dva roky vlastnit či provozovat zdravotnickou laboratoř. Zakázali jí to američtí regulátoři. O Holmesové se díky inovativním metodám krevních testů hovořilo jako o Stevu Jobsovi biotechnologií, napsala agentura Reuters.

Pochybnosti se vynořily poté, co americký list The Wall Street Journal začal loni v říjnu zveřejňovat sérii článků, ve kterých bývalí zaměstnanci tvrdili, že krevní testy prováděné Theranosem jsou nespolehlivé.

Následovalo několikaměsíční vyšetřování. Vládní inspektoři ve společnosti zjistili četné případy porušení federálních norem pro provádění testů, napsala agentura AP.

Zákaz Holmesové uložila federální agentura Centers for Medicare and Medicaid Services.

Theranos přišel o oprávnění pro provozování kalifornské laboratoře a o souhlas s tím, aby zařízení mohlo přijímat vládní platby.

Theranos se proti rozhodnutí, se kterým je spojena blíž neupřesněná finanční pokuta, může odvolat. Společnost oznámila, že bude své služby nadále poskytovat prostřednictvím své druhé laboratoře v Arizoně.

„Přijímáme plnou zodpovědnost za problémy v naší laboratoři v Newarku v Kalifornii, a již pracujeme na opatřeních, abychom zjednali úplnou nápravu,“ uvedla podle listu The Wall Street Journal Holmesová v prohlášení.

Společnost Theranos, která sídlí v kalifornském Palo Altu, vyšetřují i další americké federální a státní agentury, včetně americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Z několika miliard dolarů na nulu

Časopis Forbes napsal, že hodnota Theranosu spadla na zhruba 800 milionů dolarů. Čisté jmění Holmesové kleslo ze zhruba 4,5 miliardy dolarů na nulu.

„Každý chtěl, aby uspěla,“ řekl agentuře Reuters šéf společnosti WBB Securities Steve Brozak, podle kterého se technologie v odvětví pro základní diagnostiku z krve neposunula zásadním způsobem kupředu zhruba 90 let.