Evropská komise vyšetřuje možný železniční kartel. Kontrolu údajně provedla i v Česku

Evropská komise prověřuje železnice (zdroj: ČT24)

Evropská komise vyšetřuje několik železničních přepravců kvůli možným kartelovým dohodám. Komise oznámila, že koncem června uskutečnila ve vyšetřovaných firmách neohlášené prohlídky, jména podniků však nezveřejnila. Podle zdrojů agentury AFP se tyto prohlídky konaly v České republice, na Slovensku a v Rakousku. Mluvčí Českých drah, které jsou největším železničním přepravcem v ČR, se ke zprávě komise odmítla vyjádřit. „České dráhy se k činnosti a zprávám Evropské komise nevyjadřují,“ sdělila mluvčí ČD Radka Pistoriusová.

„Komise má obavy, že tyto podniky mohly uzavřít dohody s cílem vyloučit konkurenční provozovatele osobní železniční dopravy z trhu, což je v rozporu s antimonopolními pravidly Evropské unie,“ uvedla komise ve svém prohlášení. Kontroly se podle komise konaly 28. června.

Rakouská železniční společnost ÖBB uvedla, že je jedním z podniků, kde se kontroly uskutečnily. Kontroly podle AFP potvrdil rovněž slovenský antimonopolní úřad, neposkytl však žádné podrobnosti.

Podobné neohlášené kontroly jsou předběžným krokem při vyšetřování možného porušování antimonopolních pravidel a neznamenají, že dotyčné podniky se skutečně provinily, upozornila agentura Reuters.

Kontroly potvrdilo Slovensko a Rakousko

Slovensko bylo první zemí, která kontroly potvrdila. Zástupci komise se prý zajímali o postupy při prodeji použitých vlaků, řekla mluvčí Železničné spoločnosti Slovensko Zuzana Červená i v Rakousku. „ZSSK vzhledem k rostoucímu objemu výkonů a vytíženosti vozového parku ovšem neprodává vagony schopné dalšího používání v osobní veřejné dopravě,“ popsala.

Mluvčí ÖBB-Holding AG Sonja Horner se vyjádřila také o rakouských kontrolách. „Můžeme potvrdit, že revize Evropské komise proběhly minulý týden na několika místech ÖBB. S komisí intenzivně spolupracujeme,“ řekla. 

Kartel na železnici trestala komise třeba loni – přes 49 milionů eur musely zaplatit dvě společnosti z Rakouska a Německa.