Rating Evropské unie klesl o příčku. Agentura S&P ho snížila kvůli brexitu

Agentura Standard & Poor's snížila rating dlouhodobých závazků Evropské unie o jeden stupeň, z druhého nejvyššího hodnocení na třetí nejvyšší (z AA+ na úroveň AA). Reagovala tak na rozhodnutí Británie opustit EU. Úvěrový rating je základním vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je země vnímána. Nejvyšší rating znamená, že jde o špičkového dlužníka, který je zpravidla schopen půjčovat si za velmi nízký úrok. Pozitivní zprávou pro země Unie však je, že agentura zároveň změnila výhled z „negativního“ na „pozitivní“. Naznačila tím, že ke změně úvěrové známky se v dohledné době nechystá.

S&P je první z hlavních agentur, která Unii snížila rating. Agentura Moody´s ji minulý týden ponechala špičkový rating Aaa, uvedla agentura Reuters.

„Po rozhodnutí britských voličů opustit EU… jsme přehodnotili náš názor na soudržnost uvnitř EU, což nyní považujeme spíše za neutrální než za pozitivní ratingový faktor,“ uvedla S&P. Vystoupení Británie z EU by podle ní mohlo zkomplikovat rozpočtové i politické priority zbývajících 27 členských států EU, což může oslabit fiskální stabilitu celého bloku. Stabilní výhled naopak odráží stanovisko S&P, že žádný další člen už z unie neodejde.

Potrestána byla i Británie

Ještě dříve než zbytek Evropské unie „potrestaly“ agentury snížením ratingu i samotnou Británii. 

S&P v pondělí snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie, a to o dva stupně na úroveň AA. Stala se tak poslední ze tří hlavních ratingových agentur, která Británii odebrala nejvyšší možný rating AAA.

Agentura Moody's označila výsledek referenda za negativní pro hodnocení závazků britské vlády i dalších britských emitentů dluhopisů. „Výsledek ohlašuje vleklé období politické nejistoty, která zasáhne ekonomickou i finanční výkonnost Británie,“ uvedla agentura. Zvýšená nejistota podle ní pravděpodobně sníží příliv investic. 

Varování vydala také agentura Fitch

Na možnost, že brexit by mohl snížit nejen rating Británie, ale i dalších členských zemí Evropské unie, upozornila ještě před referendem také agentura Fitch. Brexit by měl totiž dopad na jejich ekonomiky a zvýšil by také politická rizika v Evropě. 

Samotný Fitch, narozdíl od Standard & Poor's, uvedl, že se zatím nechystá zahájit revizi ratingu pro zbývajících 27 zemí EU. Varoval však, že ve střednědobém horizontu je velmi pravděpodobný negativní vliv na ratingy dalších zemí, pokud se objeví vážný ekonomický dopad nebo významná politická rizika.

Dopady na vývoz z EU do Británie

Z politického hlediska se Fitch obává toho, že odchod Británie z EU by vytvořil precedens pro takový krok, případně zvýšil přitažlivost politických stran vystupujících proti EU a dalších populistických stran. Nebezpečné by bylo zvláště to, pokud by se ukázalo, že Británie mimo EU prospívá, dodal Fitch.

Ekonomické dopady brexitu podle Fitche budou větší pro Británii než pro EU, i v Unii však budou „patrné“. Fitch upozornil hlavně na riziko poklesu vývozu z EU do Británie. Výše poklesu by závisela hlavně na rychlosti uzavření nových obchodních dohod mezi Británií a EU a výší oslabení britské libry vůči euru. Silnější euro by zdražilo zboží z eurozóny v Británii.

Za nejvíce ohrožené brexitem považuje Fitch Irsko, Maltu, Belgii, Nizozemsko, Kypr a Lucembursko. U těchto zemí představuje vývoz zboží a služeb do Británie nejméně osm procent jejich hrubého domácího produktu.

Země EU by ale také mohly mírně vytěžit z případného brexitu, protože zahraniční společnosti by se zřejmě raději rozhodly investovat v jiných zemích EU než v Británii.