Celková důvěra v domácí ekonomiku se mírně snížila

Celková důvěra v českou ekonomiku se v červnu meziměsíčně snížila o 0,7 na 95,3 bodu. Spotřebitelé byli o něco optimističtější než podnikatelé, přesto důvěra klesla u obou skupin, informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Proti loňskému červnu je tak celková důvěra nižší o 1,7 bodu. Přitom červnový výsledek ještě nezohledňoval dopady brexitu na českou ekonomiku. Podle analytiků se totiž díky odchodu Británie z EU o něco sníží i růst českého HDP.

Mezi podnikateli, kde index důvěry v červnu dosáhl hodnoty 93,5 bodu a byl tak o 0,8 bodu nižší než v květnu, nejvíce klesala důvěra v průmyslu. Mírný pokles důvěry zaznamenali statistici také u podnikatelů v oblasti služeb. Naopak ve stavebnictví a v obchodě se důvěra podnikatelů lehce zvýšila.

„Průzkum indikuje, že se v dalších měsících zpomalí tempo růstu průmyslové výroby. To vnímám jako konzistentní se situací, kdy v průběhu letošního prvního pololetí rostla aktivita v průmyslu na globální úrovni jen pozvolna a tuzemský průmysl tak ze strany globální ekonomiky postrádá výraznější prorůstový impuls,“ konstatuje hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

Pokles důvěry u průmyslu správně předpověděl brexit. Snížilo se totiž očekávání průmyslníků na příští tři měsíce, které budou postiženy vyvolanou volatilitou. V delším horizontu by tyto krátkodobé turbulence mohly být ale absorbovány a tedy ve výhledu 6 měsíců zůstává jejich očekávání neměnné.
David Kocourek
ekonom investičního bankovnictví Komerční banky

Mírně také klesla důvěra spotřebitelů. Podle Jáče však zůstává na solidní úrovni, neboť sentiment je podporován zlepšující se situací na tuzemském trhu práce. Z meziměsíčního srovnání vyplývá, že se především zvýšily obavy spotřebitelů ze zhoršení celkové ekonomické situace pro příštích 12 měsíců. Obavy spotřebitelů z vlastní finanční situace se však meziměsíčně téměř nezměnily, podobně jako strach z růstu cen. Úmysl spotřebitelů spořit se v porovnání s květnem mírně snížil, podobně jako obava z nárůstu nezaměstnanosti.

Ekonomové však upozorňují, že pro další vývoj aktivity v tuzemském průmyslu a v české ekonomice obecně, bude klíčová reakce globální ekonomiky na brexit. „Výsledek britského referenda se v letošním druhém pololetí může projevit ve zvýšené nejistotě s nepříznivými dopady na globální hospodářskou ekonomiku,“ dodává Jáč.

Z tohoto pohledu lze také konstatovat, že červnový průzkum nabízí tak trochu zastaralý obrázek nálady v české ekonomice. „Zvýšená volatilita a rizika spojená s odchodem Británie z EU pravděpodobně povede ke zhoršení indikátorů v příštím měsíci, když už respondenti budou mít tuto informaci k dispozici,“ předpovídá ekonom investičního bankovnictví Komerční banky David Kocourek.