Operátoři nakoupili zbylé kmitočty LTE, nejvíce utrácela O2

Události: Miliardy za lepší data v mobilech (zdroj: ČT24)

Aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE vynesla 2,6 miliardy korun, což je více než 3,5 násobek vyvolávací ceny. Operátoři přihazovali na sedm frekvenčních bloků v pásmech 1800 a 2600 MHz více než měsíc a půl. Vydražené kmitočty jsou důležité pro takzvané kapacitní dokrývání, tedy posílení signálu v místech velkého zatížení sítě. Nejvíce v aukci utratila společnost O2, vydala 1,47 miliardy korun.

Aukce zbylých frekvencí z předchozí soutěže se účastnili všichni tři tuzemští operátoři, T-Mobile, O2 a Vodafone. Před třemi roky operátoři vydražili frekvence pro LTE za 8,5 miliardy korun.

„Operátoři získali další spektrum na uspokojení současných datových potřeb svých zákazníků. Není tedy důvod čerpání datových služeb uživatelům jakkoliv omezovat umělými překážkami, ale naopak v rámci podpory digitální ekonomiky je třeba podporovat další využívání datových služeb,“ uvedl předseda Českého telekomunikačního úřadu Jaromír Novák.

Drtina: Poptávka po mobilních datových službách poroste (zdroj: ČT24)

Mluvčí úřadu Martin Drtina pak předpokládá lepší pokrytí a stabilnější připojení v hustě obydlených oblastech. „Dá se očekávat růst poptávky po mobilních datových službách,“ dodal.

LTE umožňuje připojení mobilních zařízení u tuzemských operátorů o teoretických rychlostech až kolem 300 Mbit/s. U sítí třetí generace je to pětkrát až desetkrát méně. Nejvyšší reálné rychlosti v tuzemsku poskytuje kabelový internet s nabídkou až 300 Mbit/s, připojení přes pevné linky xDSL slibuje až 80 Mbit/s.

Podmínky aukce stanovují konkrétní požadavky na pokrytí populace České republiky a současně vyžadují poskytování služeb na získaných kmitočtech s rychlostmi nejméně pět Mbit/s v horizontu sedmi let. Současně zůstávají v platnosti závazky poskytnutí služby národního roamingu a velkoobchodní nabídky podle podmínek předchozí aukce.

ČTÚ s vypsáním aukce čekal, až vláda sníží roční poplatky za využívání vyšších kmitočtových pásem. Kvůli tomu se zdržela i další aukce frekvencí v pásmu 3,6 až 3,8 GHz pro rychlý internet.  

Záměry operátorů

Operátoři musí do srpna pokrýt rychlými sítěmi většinu Česka. Pokud to nestihnou, přijdou sankce od telekomunikačního úřadu. Dva z velkých operátorů teď pokrývají víc než 97 procent republiky. Jeden přes 93 procent. Díky novým kmitočtům hlavně zkvalitní signál, síť ovšem můžou operátoři také lépe využívat.

Drtina tvrdí, že nyní padne poslední překážka, aby operátoři mohli zavést neomezené tarify pro datové přenosy. Ti ovšem zatím s neomezeným internetem v mobilu nepočítají. Slibují aspoň, že skoro tři miliardy korun, které za nové kmitočty zaplatí, služby zákazníkům nezdraží.