Microsoft koupí sociální síť LinkedIn za rekordní částku 26,2 miliardy dolarů

Nákup LinkedInu je pro Microsoft logickým krokem (zdroj: ČT24)

Microsoft chystá největší obchod v technologické branži. Americký softwarový gigant plánuje převzít internetovou profesní sociální síť LinkedIn za zhruba 26,2 miliardy dolarů (629,3 miliardy korun). Transakce by měla být dokončena ještě letos, přičemž Microsoft získá firmu, která se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci.

LinkedIn je internetová sociální síť, která se zaměřuje na odborně kvalifikované pracovníky a uchazeče o práci. Síť spoluzakládal bývalý manažer platební služby PayPal Reid Hoffman, vznikla v roce 2003.

Hlavním zdrojem výdělku sítě LinkedIn je nábor pracovníků, prémiové předplatné a také inzerce. Firma se zhruba 9200 zaměstnanci dosáhla v minulém roce tržeb 2,99 miliardy dolarů (71,6 miliardy korun) a vykázala ztrátu 166 milionů dolarů (téměř čtyři miliardy korun).

LinkedIn
Zdroj: ISIFA/Sipa Press/Kristoffer Tripplaar

Microsoft zaplatí za každou akcii LinkedIn 196 dolarů. To je téměř 50 procent nad páteční závěrečnou cenou na burze v New Yorku.

Oznámení o koupi okamžitě ovlivnilo ceny akcií LinkedInu, které v premarketu vyletěly o 46 procent.

LinkedIn si ponechá svou značku i nezávislost. Generálním ředitelem zůstane Jeff Weiner, který bude podávat zprávy šéfovi Microsoftu Satyovi Nadellovi. „Vždy jsem LinkedIn velmi obdivoval,“ uvedl Nadella. Microsoft přitom věří, že akvizice přinese nové příležitosti jak pro síť LinkedIn, tak pro Microsoft, například pro jeho kancelářský software Office, který má zhruba 1,2 miliardy uživatelů. LinkedIn uvádí, že měl v prvním čtvrtletí celosvětově zhruba 433 milionů uživatelů.

Největší nákup v historii sektoru

V historii jde o největší nákup, co se týče technologických firem. Dosavadní rekord držela od roku 2001 americká Hewlett-Packard, která v září toho roku koupila za 25 miliard dolarů (zhruba 595 miliard korun) svého konkurenta Compaq Computer. Pokud ale započítáme i obchody mediálních gigantů, ten největší se odehrál za 164 miliard dolarů (3,9 bilionů korun), kdy došlo ke spojení internetové společnosti America Online a mediálního gigantu Time Warner.

Firmu založil v roce 1975 Bill Gates se svým přítelem ze střední školy Paulem Allenem. Firma začínala s 15 zaměstnanci a o pět let později si je najal tehdy všemocný počítačový gigant IBM, aby vyvinuli operační systém pro novou počítačovou řadu zaměřenou na drobné podnikatele a jednotlivce. Díky tomu se stal Microsoft největší softwarovou firmou na světě. Microsoft je také autorem bezkonkurenčně nejrozšířenějšího operačního systému na světě, Windows. 

Microsoft produkuje vedle operačního systému řadu specializovaných programů i databází, stále více se zaměřuje i na cloudové služby. Společnost se zabývá také výrobou hardwaru, velmi populární je herní konzola Xbox, naopak mediální přehrávač Zune, představený v roce 2006, příliš neprorazil.

Firma podle svých internetových stránek na konci loňského roku zaměstnávala po celém světě téměř 113 000 lidí. V minulém finančním roce utržil Microsoft 93,6 miliardy dolarů (2,24 bilionu korun; meziročně o osm procent více), čistý zisk firmy klesl o 45 procent na 12,2 miliardy dolarů (292,3 miliardy korun).

Microsoft
Zdroj: Max Shemetov/ČTK/ITAR-TASS

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě a jeho operační systém Windows využívá většina osobních počítačů. Firma ale čelí negativním dopadům poklesu na trhu s osobními počítači, který omezuje poptávku po operačním systému Windows.

Microsoft má za sebou několik velmi zajímavých a ne vždy povedených nákupů. Nejvíce se hovořilo o jeho spojení s finskou Nokií. Tu koupil za 5,44 miliard dolarů (zhruba 129 miliard korun) v době, kdy společnost výrazně ztrácela na poli chytrých telefonů.

  • Úplně prvním velkým nákupem Microsoftu bylo, když v roce 1998 koupil od MSN Hotmail.com. V květnu roku 2013 byla tato doména změněna na Outlook.com. 
  • Internetovou reklamní společnost aQuantive za zhruba šest miliard dolarů (142 miliard korun) zařadil do svého majetku Microsoft v květnu 2007.
  • V květnu 2011 firma oznámila koupi provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. Za tento produkt zaplatila společnost 8,5 miliardy dolarů (202 miliardy korun).
  • Rok 2013 byl rokem, kdy Američané uskutečnili investici do divize mobilních telefonů finské společnosti Nokia. Tu koupili s velkými očekávaními za 5,44 miliardy eur (přibližně 146 miliard korun).

Redaktor serveru Živě.cz Jakub Čížek říká, že LinkedIn je pro Microsoft logickou akvizicí. „Pokud by měl někdo koupit LinkedIn, tak právě Microsoft. Ideálně to pasuje do jeho portfolia. Microsoft se soustředí na podnikovou sféru a podniková sféra je právě to hlavní, co vydělává Microsoftu. Už dávno to není spotřebitelská sféra,“ popsal nákup Čížek.