Při kontrolách slevových akcí uložila ČOI pokuty za 4 miliony korun

Během kontrol novoročních výprodejů uložila Česká obchodní inspekce (ČOI) prodejcům 500 pokut v celkové výši 4,3 milionu korun. Nedostatky zjistili inspektoři v téměř 40 procentech kontrolovaných provozoven, jde o stejný podíl jako loni.

Celkem provedla obchodní inspekce na začátku roku 1973 kontrol, nedostatky zjistila v 777 případech. Inspektoři zakázali prodej 7255 kusů výrobků a 882 párů obuvi, které nesplňovaly požadavky zvláštních právních předpisů. Hodnota zakázaného zboží činila 952 290 korun. 

Nejčastější závadou bylo neseznámení spotřebitele s cenou platnou v okamžiku nabídky, což bylo spojeno s dalším deliktem, a to s nesprávným účtováním.
Mojmír Bezecný
ústřední ředitel České obchodní inspekce

Inspektoráty při kontrolách výprodejů hojně využívají podněty spotřebitelů. Ti si často stěžují na nesprávné účtování cen výrobků, které měly být zlevněny.

„Zejména u krátkodobých slev však často podají podnět ke kontrole až po jejím ukončení, takže porušení povinností lze prodávajícímu jen těžko prokázat. V dalších případech se spotřebitelé neseznámí dostatečně s podmínkami slevových akcí, takže na zvýhodněnou cenu nemají nárok,“ uvedl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

  • V prvním čtvrtletí letošního roku uskutečnila ČOI celkem 1973 kontrol. Nejčastěji zjistila porušení předpisů v Jihočeském kraji a v Kraji Vysočina (52,9 procenta). Také ve všech moravských krajích byla u více než poloviny kontrol zjištěna porušení předpisů. Z tohoto pohledu dopadly nejlépe Středočeský kraj a hlavní město Praha (16,1 procenta).