Rusko chce konkurovat Boeingu i Airbusu. Představilo své letadlo

Společnost Irkut představila ve své sibiřské továrně nové dopravní letadlo středního doletu MC-21. Podle ruské státní společnosti model ještě prochází testováním, ale v příštím roce by už měla začít sériová výroba. Moskva doufá, že zahraniční prodeje pomohou ekonomice, podle tamních médií letadlo předčí západní konkurenci.

Pompézní ceremonie v továrně na Sibiři, při níž firma Irkut představila nové dopravní letadlo MC-21, se účastnil i ruský premiéra Dmitrij Medvěděv, který nový stroj pochválil. „Chci jen říct, že jsem si naprosto jistý, že letadlo bude chloubou ruského civilního letectví a že naši občané i cizinci budou mít radost z letů s MC-21,“ řekl Medvěděv.

Rusko se potýká s ekonomickými problémy jednak kvůli cenám ropy, jednak kvůli evropským sankcím v návaznosti na dění na Ukrajině. Ruská vláda se snaží oživit domácí průmyslovou výrobu a také snížit závislost na zahraničních firmách. Pro ilustraci, největší z ruských leteckých společností Aeroflot v současnosti využívá především kombinaci strojů od společností Boeing a Airbus.

  • V roce 2015 Boeing dodal 762 letadel, což znamenalo příjem 125 miliard dolarů, zatímco Airbus zajistil 635 letadel, díky nimž získal 91,6 miliardy dolarů.
  • Boeing je americká firma, její počátky se datují do roku 1916. Airbus pochází z Francie, působí od roku 1970.

Sériová výroba teprve začne

Irkut chystá dopravní prostředek ve dvou variantách. Model MC-21-300 pojme 160 až 211 pasažérů, zatím skromnější MC-21-200 nabídne 130 až 165 míst. V příštím roce má společnost Irkut začít se sériovou výrobou, s dodávkami by se mělo začít v roce 2018. Státní média uvedla, že firma už má sjednánu řadu smluv s tuzemskými a zahraničními dopravci.

Ruská státní společnost United Aircraft Corporation, pod kterou spadá Irkut, přiblížil, že nové letadlo zvládne lety v délce až 6400 kilometrů. Na provozních nákladech by se oproti současné generaci letadel mělo ušetřit až 15 procent.

Viceprezident společnosti Irkut Vladimir Volkov přiblížil, že při výrobě stroje využívají kompozitní materiály. „Je mnohem lehčí a pevnější, takže je to velký krok ve vývoji našeho leteckého průmyslu,“ prohlásil Volkov. Podle Medvěděva je důležité, aby Rusko bylo v nejvyšší lize výrobců letadel.