Investicím v Česku vládnou Němci. Po letech předstihli Nizozemsko

Největšími investory českých firem se stali podle nového průzkumu Němci (zdroj: ČT24)

Němci se po devíti letech stali největšími zahraničními investory v Česku, co se týče financí v základním jmění českých firem. V minulých letech výrazně dominoval nizozemský kapitál. Ukázala to analýza majetkové struktury tuzemské podnikatelské sféry, kterou zveřejnila poradenská společnost Bisnode.

Kapitál investovaný do základního jmění českých firem dosahuje hodnoty 2,736 bilionu korun. Zahraniční subjekty aktuálně vykazují podíl 37,6 procenta, tedy zhruba bilion korun. Největšími zahraničními vlastníky jsou letos Němci, Nizozemci a Rakušané. Majitelé firem se sídlem v Německu kontrolují téměř čtvrtinu z hodnoty základního kapitálu ovládaného zahraničními subjekty.

„V desetileté historii, kdy Bisnode tyto statistiky detailně sleduje, se Německo poprvé dostalo do čela zahraničních investorů. To na jedné straně souvisí s výrazným odlivem kapitálu původem z daňových rájů, kam řadíme také Nizozemsko. Na straně druhé s tím, že Německo je náš největší obchodní partner, a proto posilování investic v českých firmách je zcela logické,“ komentovala čísla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Posilování německého kapitálu v českých firmách je logickým důsledkem stále se rozrůstající obchodní spolupráce. Česká republika je pro řadu německých firem zajímavým trhem pro přirozenou expanzi, neboť prodejní cena produktů německých firem obecně je relativně stejná jako na německém trhu, ale i vyšší, a náklady na přepravu zboží tak nevadí.
Michael Dobrovolný
manažer Smart Office & Companies

Meziročně se zvýšil německý kapitál o 24 miliard korun, naopak Nizozemsko, které si poslední roky drželo pomyslný titul největšího investora do základního jmění firem v Česku, omezilo své investice o více než 54 miliard. Jeho podíl tak představuje 17,2 procenta.

Polsko za poslední roky zvyšuje investice

S výrazným odstupem následuje kapitál rakouský (8,4 procenta), lucemburský (7 procent) a kyperský (5,9 procenta). Štěpánová upozorňuje, že statistiky naznačují, že Nizozemsko, Kypr a Lucembursko jsou také stále vyhledávané destinace k optimalizaci daňové povinnosti.

Za posledních deset let si ale velmi polepšil kapitál z Polska, jehož podíl v Česku je letos desátý největší, ještě před devíti lety zaujímal na žebříčku investorů až 28. místo. „Dlouhodobý růst slovenského a polského kapitálu souvisí s geografickou výhodností a vzájemnými historickými vazbami jednotlivých ekonomik,“ upozornila Štěpánová.

Investice se očekávají od rozvíjejících se ekonomických vazeb s Čínou. V souvislosti s návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga koncem března bylo podepsáno na třicet obchodních dohod. Podle Hradu by do roku 2020 měli Číňané investovat až 232 miliard korun. Je otázka, jestli se to promítne i do podílu v základním jmění. Podle údajů, které Bisnode zveřejnil už koncem března, sice mezi roky 2014 a 2015 objem čínského kapitálu v základním jmění českých firem vzrostl o 110 procent na necelých šest miliard, v prvních měsících roku 2016 ale tato hodnota stagnovala.