Legendární investor Buffett poprvé koupil akcie firmy Apple. Za miliardu dolarů

Americká společnost Berkshire Hathaway miliardáře Warrena Buffetta nakoupila v prvním čtvrtletí akcie Apple v hodnotě 1,07 miliardy dolarů (25,5 miliardy korun). Podle zpravodajského serveru CNN je to její první investice do tohoto titulu. Buffett, který si díky svým úspěšným investicím vysloužil přezdívku „věštec z Omahy“, se nákupům akcií technologických firem dlouhodobě spíš vyhýbá.

Ze záznamů americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) vyplývá, že společnost Berkshire držela ke konci března 9,81 milionu akcií Apple. Jejich kurz je nyní asi třetinu pod svým maximem z loňského dubna. Kvůli obavám investorů z dalšího poklesu prodeje telefonů iPhone kurz minulý týden poprvé za téměř dva roky sestoupil pod 90 dolarů.

Nákup akcií Apple znamená, že Berkshire rozšířila své zájmy v technologickém sektoru. Buffett se technologiím dlouho vyhýbal a tvrdil, že tomuto sektoru příliš nerozumí. Velký podíl má jen v americkém výrobci počítačů International Business Machines (IBM). V prvním čtvrtletí v něm nakoupil dalších skoro 200 tisíc akcií na celkových více než 81 milionů.

Apple v dubnu oznámil, že utrpěl první propad čtvrtletních tržeb za 13 let a vůbec první pokles prodeje svého klíčového telefonu iPhone. Vlivný americký investor Carl Icahn, který ve firmě vlastnil téměř jednoprocentní podíl, v dubnu oznámil, že všechny své akcie Applu v hodnotě takřka pěti miliard dolarů prodal. Icahnův krok následovala řada dalších investorů.

Apple Watch klesly na třetí místo

Na světovém trhu s takzvanou nositelnou elektronikou klesl Apple v prvním čtvrtletí na třetí místo. Z druhé příčky jej vytlačil čínský výrobce Xiaomi, jedničkou zůstal americký Fitbit. V  pondělní zprávě to uvedla výzkumná společnost IDC.

Organizace odhaduje, že Apple během posledních tří měsíců loňského roku prodal 4,1 milionu chytrých hodinek Apple Watch, zatímco v prvních třech měsících letošního roku pouze 1,5 milionu. Pro firmu to znamená podíl 7,5 procenta na světovém trhu, a tedy třetí místo za druhou Xiaomi s podílem 19 procent a jedničkou Fitbitem, která měla 24,5 procenta.

Apple představil své chytré hodinky loni jako první nový produkt od smrti legendárního šéfa Steva Jobse. Tržby z prodeje Apple Watch ale zatím nezveřejnila. IDC dosud odhadovala, že Applu díky hodinkám patřila na světovém trhu s nositelnou elektronikou druhá příčka.

  • Berkshire Hathaway zvýšila například podíl ve vydavateli platebních karet Visa, v energetické společnosti Phillips 66 a ve finančním ústavu Bank of New York Mellon. 
  • Prodala naopak akcie MasterCard, řetězce Wal-Mart Stores a telekomunikačního operátora AT&T. Z původního podílu ve výrobci spotřebního zboží Procter & Gamble jí nezbylo téměř nic.
  • Zdroj: ČTK