Letos hůře, za rok lépe. ČNB mění svůj odhad růstu české ekonomiky

Další instituce zhoršuje letošní vyhlídky pro českou ekonomiku. Česka národní banka v nové prognóze snížila odhad vývoje českého HDP na 2,3 procenta. Původně ČNB čekala růst o 2,7 procenta. Naopak optimističtější je vůči příštímu roku, v němž by HDP měl růst až o 3,4 procenta namísto tří procent.

  • Ministerstvo financí
    letos - 2,5 procenta
    v roce 2017 - 2,6 procenta
  • Česká národní banka
    letos - 2,3 procenta
    v roce 2017 - 3,4 procenta
  • Evropská komise
    letos - 2,1 procenta
    v roce 2017 - 2,6 procenta
  • Česká bankovní asociace
    letos - 2,4 procenta
    v roce 2017 - 2,8 procenta

„Prognóza růstu HDP pro rok 2017 na úrovni 3,4 procenta znamená, že ČNB je v tomto ohledu optimističtější než inflační trhy a její prognóza je poměrně výrazně vyšší, než co ve svých odhadech nedávno prezentovalo jak ministerstvo financí, tak Evropská komise,“ uvedl hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč.

I když by vývoj ekonomiky v příštím roce podle České národní banky měl předčít původní odhad, v případě vývoje inflace banka svou prognózu částečně zmírnila. Ve druhém čtvrtletí roku 2017 počítá centrální banka s inflací 1,8 procenta a ve třetím čtvrtletí 2017 s inflací 2,2 procenta. Minule odhadovala, že inflace bude už ve druhém čtvrtletí dynamičtější - 2,1 procenta. 

Rizika pro vývoj odhadovaný centrální bankou jsou podle guvernéra Miroslava Singera mírně protiinflační. Proti růstu cen by mohl působit vývoj cen průmyslových výrobců v eurozóně a promítnutí dlouhodobě nízké inflace do vývoje některých ukazatelů, zejména mezd.

Domácí cenový vývoj je stále pod vlivem silných protiinflačních nákladových vlivů ze zahraničí, jejichž intenzita i doba trvání jsou větší, než předpokládaly předchozí prognózy.
Miroslav Singer
guvernér ČNB

Evropská komise očekává, že český hrubý domácí produkt vzroste letos o 2,1 procenta a příští rok o 2,6 procenta. České ministerstvo financí letos počítá s růstem HDP o 2,5 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Obě dvě instituce přitom snížila vyhlídky v letošním roce, pouze Česká bankovní asociace v posledním odhadu neměnila hodnotu letošního růstu, a to na 2,4 procenta.

Slabší korunu chce banka držet nejspíš do poloviny roku 2017

Bankovní rada České národní banky také ponechala úrokové sazby na historických minimech a rozhodla o pokračování režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 korun za euro. Rozhodnutí o zachování sazeb bylo jednomyslné.

Pravděpodobné ukončení režimu devizových intervencí, které drží korunu nad stanovenou hranicí, je podle rady plánováno v polovině roku 2017. Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera ale nelze na další odsouvání kurzového závazku spoléhat, dokud nebudou známí alespoň dva noví členové bankovní rady a jejich názor na politiku kurzového závazku. „K ukončení kurzového závazku tak stále může dojít i v prvních měsících roku 2017,“ dodal Seidler.

Opačně uvažují ekonomové Komerční banky. „Náš odhad počítá s delším trváním kurzového závazku. My vidíme jeho ukončení až ve třetím čtvrtletí,“ uvedl ekonom Viktor Zeisel.

Singer: Růst české ekonomiky letos zpomalí z loňského mimořádně vysokého tempa na 2,3 % (zdroj: ČT24)