Zisk Samsungu překonal očekávání v době, kdy se Applu propadl prodej iPhonů

Zisk jihokorejské společnosti Samsung se v prvním čtvrtletí zvýšil o 14 procent na 5,3 bilionu wonů (111 miliard korun). Analytici dotazovaní agenturou FactSet čekali zisk jen 4,7 bilionu wonů. Firmě pomohlo spuštění prodeje nového modelu chytrého telefonu Galaxy. Její hlavní konkurent Apple přitom v poslední době zaznamenal vůbec poprvé pokles prodeje iPhonů a zisk mu klesl.

Tržby společnosti Samsung Electronics za leden až březen letošního roku stouply o šest procent na 49,8 bilionu wonů. Provozní zisk se zvýšil o 12 procent na 6,7 bilionu wonů. To bylo ještě o něco více, než firma uvedla v předběžném odhadu hospodaření na počátku dubna. Čistý zisk dosáhl hodnoty 5,3 bilionu wonů (111 miliard korun).

Samsung zahájil prodej své nejnovější verze smartphonu Galaxy začátkem března. V porovnání s rokem 2015 tak posunul uvedení nového chytrého telefonu o měsíc dřív. Výzkumná společnost Counterpoint Technology Market Research odhaduje, že Samsung v březnu prodal deset milionů přístrojů Galaxy S7.

Aktuální model disponuje novými funkcemi a je levnější než předchozí verze. Dřívější prodej, cenová politika, ale také absence nových produktů od konkurentů byly podle analytiků hlavními důvody zlepšení výsledků Samsungu.

Applu klesl prodej

Pro Samsung je hlavním soupeřem Apple, jemu se tolik nedařilo. Tržby firmy Apple klesly na 50,6 miliardy dolarů, poprvé od roku 2007 totiž klesl prodej jeho chytrých telefonů iPhone. Rovněž mu klesl čistý zisk o 30 procent, s 10,5 miliardy dolarů (zhruba 251 miliard korun) je na tom nicméně stále lépe než Samsung, i když ten zase vede v počtu prodaných zařízení.

iPhone 6
Zdroj: Kai Pfaffenbach/Reuters

Agentura Reuters ovšem uvedla, že celý mobilní trh v prvním čtvrtletí zaznamenal pokles, počet dodaných zařízení se podle společnosti Strategy Analytics snížil o tři procenta na 334,6 milionu kusů. Zatímco Samsung se na něm podílí necelými 24 procenty se 79 miliony prodaných přístrojů, Apple prodal 51,2 milionu kusů.

  • Provozní zisk mobilní divize se zvýšil o 42 procent na 3,9 bilionu wonů a byl nejvyšší za dva roky.
  • Provozní zisk polovodičové divize se snížil o šest procent na 2,6 bilionu wonů kvůli poklesu cen paměťových čipů, kterou sráží nižší poptávka po produktech jako osobní počítače.
  • Divize obrazovek vykázala ztrátu 270 miliard wonů, divize televizorů však hospodařila se ziskem 510 miliard wonů, napsala agentura AP.